Eski Boeing Çalışanı 787 Dreamliner'ın Oksijen Sistemi Konusunda Uyardı

19
3
2
1
0
Boeing'de eskiden çalışan bir kalite kontrol mühendisi, Boeing 787 Dreamliner uçağı hakkında bir bilgi paylaştı. Mühendisin iddialarına göre 787 Dreamliner modellerindeki oksijen sisteminin %25'inin arızalı olabileceğini belirtti.

Dünyanın en büyük uçak ve helikopter üreticilerinden biri olan Chicago merkezli Boeing, son zamanlarda birçok sorun ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle yeni piyasaya sürülen 737 MAX'te bulunan hataların sebep olduğu kazalar yüzünden kaybedilen canlar, Boeing'i büyük bir sıkıntının içerisine sokmuştu. Şimdi ise eski bir Boeing çalışanı, başka bir model hakkında bir iddiada bulundu.

John Barnett isimli kalite kontrol mühendisi, bir zamanlar Boeing'de çalışıyordu. BBC ile yaptığı bir röportajda Barnett, Boeing 787 Dreamliner modelinde bulunan oksijen sisteminin hatalı olduğunu belirtti. Kabin basıncının aniden düşmesi durumunda yolcu koltukları üzerinde bulunan oksijen maskelerinin     çıkmaması, büyük bir felakete yol açabilir ve Barnett'in iddialarına göre 787 Dreamliner modellerinde bu tür bir felaketin olması an meselesi.

Oksijen sistemlerinin hatalı bir tasarımda yerleştirildiği 2016'da keşfedildi

Boeing Dreamliner 787

Mart 2017 tarihindeki emekliliğine kadar 32 yıl boyunca Boeing'de çalışan Barnett, oksijen sistemlerindeki sorunun 2016 senesinde bulunduğunu açıkladı. Yaklaşık 300 adet hasarsız sistem test etmekle görevli olan Barnett, testler sırasında bu modellerin dörtte birinde oksijen sistemlerinin olması gerektiği gibi açılmadığını fark etti.

Boeing, Barnett'in iddialarını yalanlayarak oksijen sistemlerinin gayet düzgün çalıştığını söylerken, bu sistemlerin sıkı bir inceleme sürecinden geçtiğini ve birden çok teste tabii tutulduğunu belirtti. Daha önce tedarikçiden alınan bazı oksijen maskelerinin doğru açılmadığı için uzunca bir süre uçaklara eklenmediğini itiraf eden Boeing'in bu iddiayı yalanlaması dikkat çekti.

Eğer oksijen maskeleri gerektiği gibi ve uygun zaman içerisinde açılmazsa, bu durum kabin basıncı düşen ve 35 bin feet yükseklikte uçan bir uçakta bulunan yolcular için büyük bir sorun olabilir. Eğer kabin basıncı düştüğünde oksijen maskesine zamanında ulaşamazsanız bilincinizi yaklaşık 20 saniye içerisinde kaybedersiniz. Eğer Barnett'in iddiaları doğruysa, bu tür bir felaketin 787 Dreamliner'da yaşanması an meselesi denebilir.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/isabeltogoh/2019/11/06/new-boeing-whistleblower-warns-over-787-dreamliner-oxygen-systemreports/#90f42cf23f61
19
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
3
2
1
0