Boeing Uçaklarının Kazaları, Otonom Araçlara Olan Güveni Sarstı

8
4
1
0
0
Otomobil firmaları ve teknoloji devleri, otonom otomobilleri üretmek için yarışıyor olsa da Boeing’lerin yaptığı kazalar otonom sistemlerin güvenliğini bir kez daha tartışmaya açıyor.

Boeing uçaklarının peşpeşe yaptığı kazaların ardından Boeing 737 Max 8 uçakların kalkmasına izin verilmemeye başlandı. Yüzlerce insanın hayatına mal olan kazalardan sonra gelen yazılım sorunu açıklaması, insanların otonom sistemlere olan yaklaşımını da etkiledi.

Dr. Z adıyla bilinen Mercedes şefi Dr Dieter Zetsche, otonom araçlar konusunda “Psikolojik boyutu çok önemli, şu anda Boeing’e olanlara bakarsanız, böyle bir sistem kaza yaptığında olacakları da hayal edebilirsiniz.” açıklamasını yaptı.

Dr. Z’ye göre otonom araçlar, normal araçlardan on kat daha güvenli bile olsa tek bir büyük kaza bir anda toplumun bu teknolojiye olan ilgisinin kaybolmasına sebep olabilir. Almanya’nın Stuttgart şehrinde organize edilen bir konferansta konuşan Zetsche’nin bahsettiği kazalar, Boeing’in MCAS otomatik çakılma önleme sistemlerinden kaynaklandığı iddia edilen Lion Air ve Ethiopian Airlines uçuşları.

Konuyla ilgili araştırmalar sürmesine rağmen insanların otonom araçlara bakış açısının olumsuz yönde değiştiğini söylemek mümkün. Reuters’in yaptığı ankete göre ABD’li yetişkinlerin yarısı otonom araçları tehlikeli buluyor ve üçte ikisi de otonom hareket eden araç almaktan kaçınacaklarını söylüyor.

Kaynak : https://carbuzz.com/news/boeing-crashes-spell-bad-news-for-autonomous-cars
8
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
4
1
0
0