Borisov Kuyrukluyıldızı, Güneş'e En Yakın Noktasına Ulaşacak

5
2
0
0
0
Bu senenin Ağustos ayında tespit edilen yıldızlararası kuyruklu yıldız Borisov, bugün Güneş’e en yakın noktasına ulaşacak. Cisim, bu sırada ufak ölçekli bazı teleskoplarla da gözlemlenebilecek.

SkyandTelescope’a göre güneş sistemimizin ötesinden gelen yıldızlararası bir kuyrukluyıldız, bugün (8 Aralık) Güneş’e en yakın noktasına ulaşacak. İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre, bazı ufak teleskoplarla görülebilecek.

Söz konusu kuyrukluyıldız Comet 2I / Borisov, geçtiğimiz Ağustos ayında amatör bir gökbilimci olan Gennady Borisov tarafından keşfedilmişti. Kuyrukluyıldızın oldukça geniş olan yörüngesi, Güneş’in etkisinin ötesinden, bizim güneş sistemimizin dışarısından geldiği anlamına geliyor.

Güneş’e yakınlaşma

borisov kuyrukluyıldızı

(Borisov Kuyrukluyıldızı)

Yıldızlararası kuyrukluyıldızın, bugün günberi adı verilen ve Güneş’e en yakın nokta olan bölgeye ulaşması bekleniyor. Kuyrukluyıldız, Güneş’e 2 astronomik birim uzaklıkta seyredecek. Bir astronomik birim, Güneş ile Dünya arasındaki mesafe olan 150 milyon kilometreye denk geliyor. Kuyrukluyıldız, ayrıca 28 Aralık’ta Dünya’nın da yakınlarından geçecek.

Gözlemlere göre Borisov; ufak, parlak bir kafa kısmına ve zayıf, uzun bir kuyruğa sahip. Bu gök cisminin yüzeyi ise kırmızımsı bir renge sahip. Kuyrukluyıldızın, günberi sırasında 15 görsel parlaklık noktasına ulaşması bekleniyor. Bu kuyrukluyıldızın, temiz bir gökyüzünde 8 ya da 10 inçlik teleskoplarla görülmesi bekleniyor. SkyandTelescope’a göre karanlık, ayın olmadığı bir gökyüzünde 12 inçlik bir teleskopla bu kuyrukluyıldızı gözlemleme şansı artıyor.

oumuamua

(Oumuamua)

Borisov Kuyrukluyıldızı, Güneş’i geçerken buharlaşmış buz ve toz bırakma ihtimali bulunuyor ki bu da geçici olarak da olsa kuyrukluyıldızın parlaklığını arttırabilir. Ancak Güneş’in radyasyonu sebebiyle kuyrukluyıldızın kırılması ve parçalanması da oldukça muhtemel.

Gökbilimciler, kuyrukluyıldızın hızı ve yörüngesine dayanarak yaptıkları tahminlerle, bu cismin güneş sistemimize çok uzaklardan geldiğine inanıyor. Cismin hızı 33 km/sa ancak günberi sırasında hızının 44 km/sa’ya çıkması bekleniyor.

Borisov Kuyrukluyıldızı, güneş sistemimize giren ikinci küçük nesne konumunda bulunuyor. İlki ise 2017’nin Ekim ayında tespit edilen Oumuamua adındaki gizemli nesneydi. Bilim insanları, bu kuyrukluyıldızın nereden geldiğini öğrenebilmek için nesneyi gözlemlemeye devam edecek.

Kaynak : https://www.space.com/interstellar-comet-borisov-perihelion-telescope-viewing.html
5
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
0
0
0