BTK’dan Telefon Faturası Zamları Hakkında Açıklama Geldi

82
9
3
0
0
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM firmalarının ücret değişikliklerini SMS yoluyla bildirmeleri gerektiğini ve bu bildirimin zamdan makul bir süre önce yapılması gerektiğini söyledi.

Pek çok kişi cep telefonu operatörlerinin sağladığı paketleri kullanıyor. Bu paketlerde tarife ücreti ve karşılığında operatörün sağladığı hizmetler, belli bir süre boyunca değişiklik göstermiyor.

Yine de zaman zaman tarife ücretlerinde güncelleme yapılması ya da operatörlerin zam uygulamalarına gitmesi mümkün oluyor. Bir vatandaş bu konuyla ilgili olarak BTK’ya “İmzaladığım abonelik sözleşmesindeki târife ücreti işletmeci tarafından yükseltilebilir mi?” sorusunu yöneltti.

BTK, bu soruya "Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi kapsamında işletmecilerin târife değişikliklerini yürürlüğe girmeden mâkul bir süre öncesinde abonelere kısa mesaj (SMS), arama veya posta ile duyurmaları koşuluyla tarifelerini değiştirebilme hakları bulunmaktadır" cevabını verdi.

BTK ayrıca tüketicilerin taahhütlü tarife aboneliğini nasıl sonlandırabileceklerini de açıkladı. BTK’dan yapılan açıklamada "Taahhütlü sözleşmenizden caymanız hâlinde İşletmeciler taahhüde aykırılığın oluştuğu döneme kadar aboneye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile aboneden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamını karşılaştırarak, abone lehine olan bedeli cezaî şart veya cayma bedeli olarak talep edebilmektedirler.Diğer bir deyişle İşletmeciler, taahhütten caydığınız andaki sağlanan tüm indirimler ile taahhüdünüzü devam ettirmeniz durumunda ödeyeceğiniz ücretleri karşılaştırarak, daha düşük olan tutarı talep edebilmektedirler. Taahhütlü sözleşme, karşılıklı edim içeren borç sözleşmesi hükmünde olup, sözleşme süresince iki tarafın da (abone ve işletmeci) sözleşme şartlarına uyması beklenir. Elektronik haberleşme sektöründe taahhütlü sözleşmelerde abone tarafından borcun hiç veya gereği gibi îfâ edilmemesi hâlinde, abonenin işletmeciye karşı yerine getirmeyi yüklendiği edime cezaî şart ya da cayma bedeli denilmektedir. Bu sebeple taahhüt süresi içerisinde aboneliğinizi sonlandırmak istemeniz, tarifenizi değiştirmek istemeniz, işletmeci değiştirmek istemeniz durumunda imza olunan taahhütname hükümleri çerçevesinde cezaî şart ya da cayma bedeli talep edilmesi söz konusu olabilecektir" ifadesi kullanıldı.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/herkesi-ilgilendiriyor-btkdan-cok-onemli-tarife-ucreti-uyarisi-41148609
82
9
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
82
9
3
0
0