BTK, Kullanıcısı ve Sahibi Farklı Hatlarla Mücadele İçin İnsanları Bilgilendirecek

19
1
1
0
0
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kullanıcısı ve sahibi farklı olan açık hatların ortadan kaldırılması için yeni bir kararla düzenlemeler gerçekleştiriyor. Buna göre kullanıcılara yılda bir kez abonelik sayılarıyla ilgili bilgilendirme mesajı gönderilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni bir kararla kişinin haberi olmadan adına kayıtlı olan ve kullanıcısı farklı hatlara çözüm getirmek amacıyla gerekli tedbirlerin alınması için yeni bir düzenleme gerçekleştiriyor. Rekabetçi Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Başkanı Adem Öcal, özellikle cep telefonu abonelikleri için geçmişte kişilerin bilgileri dışında adlarına pek çok hat açıldığını söyledi.

Bu hatların önüne geçmek için ilk olarak 21 Mart 2012'de Turkcell, Avea ve Vodafone'a para cezası kesilmişti. BTK, 26 Eylül 2012’de kullanıcıların kullandıkları fakat kendi adlarına kayıtlı olmayan hatları üzerlerine almaları için usul ve esaslar hazırlamıştı. 9 Temmuz 2015'te operatörlere tekrar para cezası kesilmişti.

Konuyla ilgili BTK tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre aktif tüm hatlara "adına abonelik işlemi yapıldığına ve bilgisi dışında ise 'xxx' işletmecisine müracaat etmesi" yönünde "yasal uyarı" niteliğinde kısa mesaj gönderilecek.

Uygulama, 2 Temmuz’da başlatılacak. Ayrıca bu düzenlemeyle her yıl en az bir kere işletmeci isimlerine göre kayıtlı abonelik sayıları, bir abonenin tüm hatlarına SMS ile bildirilecek.

BTK, bu düzenlemeyle birlikte kayıtlı olan isim ve kullanıcısı farklı hatların önüne geçilmesini amaçlıyor. Böylelikle yıllardır adli mercileri de meşgul eden “açık hat” sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Bu başarılırsa hattın sahibi ile kullanıcısının aynı olması bir zorunluluk haline getirilecek ve iletişim güvenliği açısından önemli bir adım atılmış olacak.

FCT, Simbox ve modemlere takılan hatların geçmişte ortak kullanılabildiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak uzun vadede yapay zeka yardımıyla sağlanacak büyük bir veri analizi ile geçmişe yönelik açık hatların tespiti yapılarak çeşitli hukuki problemlerin çözümüne katkıda bulunulabilecek.

Sabit telefon hatlarında ise ortak kullanımın engellenmesi için her dahili numaraya ayrı bir harici numara tahsis edilecek.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/cepte-habersiz-abonelik-sona-erecek/1495255
19
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
19
1
1
0
0