Bu Basit Test ile Tahmini Yaşam Sürenizi Ölçebilirsiniz

86
18
17
7
5
Esneklik, denge ve kas kuvveti, uzun bir yaşamın temelini oluşturuyor. Tahmini ömrünüzü bu basit test ile ölçmeniz mümkün.

Geçmişte ülkemizde çok popüler olan Alf’de, Alf’in ırkı doğdukları anda ne zaman öleceğini biliyordu. İnsanların böyle bir özelliği ise yok. Bizler için ölüm her zaman sürpriz oluyor.

Brezilyalı Claudio Gil Araujo, atletler ve sporcular ile çalışan birisi olsa da yaşlı hastaları da kabul eden bir doktor. Hastaların yaşlandıkça hareket yeteneklerinin kaybolduğunu fark eden doktor, alışıldık şekilde hastalarına fit ve zinde kalmaya çalışmalarını tavsiye ediyor. İlerleyen yaşlarda eğilip kalkmanın ve basit hareketlerin bile zorlaştığına dikkat çeken araştırmacı, hastalarının karşısında gerçek verilerle çıkabilmek için bir çalışma yaptı.

51 ila 80 yaşları arasındaki 2000’den fazla katılımcının yer aldığı çalışmada oldukça basit bir test yapıldı. Testte, üzerine rahat kıyafetler giyen katılımcılar geniş bir alana alındı. Bu testte katılımcılardan bir defa yere oturup kalkmaları istendi.

SRT testi adlı bu testte, ayakta duran katılımcı önce oturuyor sonra kalkıyor. Toplamda 8 puan almanız demek, ideal zindeliğe sahipsiniz demek. Çıplak ayaklı olarak durduğunuz noktada otururken ve kalkarken ne kadar destek aldığınıza ve dengenizi kaybedip kaybetmediğinize bakılıyor.

SRT Testini Nasıl Yapabilirim?

Rahat kıyafetlerle ve çıplak ayakla geniş bir alana geçin.

Ayaklarınızı çapraz hale getirin. (Oturma şekliniz, testin doğru sonuç vermesi için önemli.)

Eğilmeden ya da başka bir hareket yapmadan oturma pozisyonuna geçin.

Oturma pozisyonundan tekrar ayağa kalkın. Kalkarken ellerinizi, dizlerinizi, kollarınızı ya da bacaklarınızın yan kısımlarını kullanmamaya çalışın.

Puanlama kısmı ise oldukça basit. Otururken ve kalkarken kullandığınız her uzuv için 1 puan düşün. Ellerinizi dizinize koyuyorsanız 1 puan da onun için düşün. Denge kaybettiğinizde de 0.5 puan düşün.

Sonuçlar 8 ve üstünde ise ideal fitliğe sahipsiniz demektir. Puanı 8’in altında olan kişilerin, önümüzdeki 6 yıl içerisinde ölme riski iki kat daha fazla. Puanı 3’ün altında olanlar için ise bu risk tam 5 katına çıkıyor. SRT puanı her 1 puan arttığında, ölüm riski %21 azalmış oluyor. Arujo bu test ve sonuçlarının insanları daha çok spor yapmaya yönlendireceğine inanıyor. Sonuç olarak denge, kas kuvveti ve esneklik antrenmanla geri kazanılabiliyor.

Kaynak : http://discovermagazine.com/2013/nov/05-sit-down
86
18
17
7
5
Emoji İle Tepki Ver
86
18
17
7
5