Bu da Uzaylı Değilmiş: Kutuplardaki Garip Mavi Işıkların Sırrı Çözüldü

16
8
4
2
2
İsveç’te kutup ışıklarının fotoğrafını çekmek isteyen fotoğrafçıların karşısına çıkan garip ışıkların kaynağı belli oldu.

İsveç’te fotoğrafçılardan oluşan bir ekip, kutup ışıklarını görebilmek amacıyla bir gezi düzenledi. Gezide karşılarına oldukça ilginç, dairesel mavi ışıklardan oluşan iki ışık kümelenmesi çıktı. Lights Over Lapland’in kurucusu, kuzey ışıkları fotoğrafçılığı uzmanı Chad Blakley, görüntüyü ilk olarak Aurora Web adlı siteleri üzerinde gördüğünü ve gözlerine inanamadığını söylüyor. Fotoğraflar, İsveç’teki Abisko kentinde çekildi.

Tabii ki garip ışıkları görür görmez birileri hemen işi uzaylılara bağladı. İşin içinde uzaylılar yok ama çok isteyenler için uzay araçlarının var olduğunu söyleyebiliriz.

Norveç’teki Andoya Uzay Merkezi’nden havalanan iki roket, Kuzey ışıkları içine metalik tozlar bıraktı. Andoya Uzay Merkezi, durumu attığı bir tweet ile açıkladı. NASA Sounding Rockets Program Ofisi ve ASC tarafından atılan iki roketin, iki dakika arayla kalkıp 320 kilometre irtifaya ulaştığını ve kutup ışıkları içindeki ortamı incelemek amacıyla görülebilir gazlar bıraktığını belirten tweet, bu gizemin de çözülmesini sağladı. Andoya Uzay Merkezi, roketlerin inip kalktığı ve şimdiye kadar 200’den fazla yörünge altı fırlatmanın gerçekleştirildiği bir tesis olarak biliniyor.

Proje, AZURE projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment adlı bu deney, Dünya’nın kutup bölgelerinde gerçekleşen olayları incelemeyi amaçlıyor. Dünya’nın manyetik alanının atmosferi bükmesi, bu bölgede ilginç yapılar ortaya çıkmasını ve inanılmaz görüntüler oluşmasını sağlarken astronomların ve bilim insanlarının da ilgisini çekiyor.

Gazların insan sağlığına tamamen zararsız oldukları ve kutup ışıklarını daha iyi inceleyebilmek amacıyla salındıkları belirtiliyor. Ekibin çalışmaları devam ettikçe daha çok mavi ışık gözlemleneceği de belirtiliyor.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2019/04/08/strange-blue-lights-seen-over-arctic-circle-were-not-aliens-says-nasa/#127c3a4024d1
16
8
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
16
8
4
2
2