Bu Teleskop, Dünya Dışı Yaşamı İlk Kez 'Görmemizi' Sağlayabilir

15
3
2
1
0
Bilim insanları Fransa'da "NenuFAR" isimli yeni bir teleskop sistemi kurdular. Bilim insanları, bu teleskop sistemi aracılığıyla Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerden radyo frekansı yakalamayı amaçlıyor. Yeni teleskop sisteminin çalışmalarına, mevcut teleskoplar da eşlik edecek.

Bilim insanlarının içerisinde yaşadığımız uçsuz bucaksız evrenle ilgili çalışmaları sürüyor. 2019 yılı, uzay bilimleri adına önemli bir yıl oldu çünkü bilim insanları, geçtiğimiz aylarda bir kara deliğin fotoğrafını ilk kez çekmeyi başardılar. Ancak anlaşılan o ki bilim insanları, bunlarla yetinmeyip diğer gezegenlerle ilgili çalışmaları derinlemesine devam ettirmeyi planlıyor.

Bilim insanları bugüne dek, pek çok ötegezegen keşfettiler. Bu gezegenler, Güneş'in değil, başka bir yıldızın çevresinde dönüyorlar. Hatta bu gezegenlerden bazıları, Dünya'ya bir hayli benzerlik gösteriyor. Hal böyle olunca da bilim insanları, yeni bir radyo teleskop sistemini Fransa'da kullanmaya başladılar. Bilim insanları, bu teleskoplarla ötegezegenlerde neler olduğunu görmeyi planlıyorlar.

Fransa'da bulunan teleskoplar

Fransa'da kullanılmaya başlanan bu teleskoplar, ötegezegenlerden radyo sinyalleri yakalamaya odaklanmış durumda. Bilim insanları bu sayede, gezegenlerin tıpkı Dünya gibi bir manyetik alana sahip olup olmadığını, dolayısıyla da bu gezegenlerin sıvı bir çekirdeğinin olup olmadığını öğrenmeye çalışacaklar. Ayrıca bu teleskoplar, Güneş Sistemi'nde yer alan diğer gezegenlerin çekirdeklerini incelemek için de kullanılacak.

Aslına bakacak olursak bu tip teleskoplar, ilk kez kullanılmıyor. Bilim insanları, ilk kez 1950'li yıllarda Jüpiter gezegeninden yayılan radyo dalgalarını almayı başardılar. Ancak bilim insanları, Jüpiter kadar yakınımızda olan bir gezegenden bile çok düşük sinyaller almışlardı ve bu da istenilen çalışmaların yapılamamasına neden olmuştu. Ancak yeni nesil teleskoplar, Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenlerden bile radyo frekansları alabiliyor.

Bilim insanlarının yeni teleskop sistemi, NenuFAR olarak isimlendiriliyor. Şu an için projenin yüzde 60'lık bir bölümü aktif olarak kullanılabiliyor. Çalışmanın bir numaralı ismi Philippe Zarka, yeni fonlar sağlayarak projenin yüzde 80 kadarının aktif hale gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu konuda umutlu olduğunu söyledi. Proje, bugüne dek 15 milyon euroluk yatırım aldı ve bu yatırımın yüzde 80'i Zarka ve ekibine teslim edildi.

Bilim insanları ilk çalışmalarını, "Sıcak Jüpiter" olarak isimlendirilen bir Güneş dışı gezegen üzerinde yapacaklar. Üstelik bu gezegenin incelenmesi için, NenuFAR'a benzer yapıdaki teleskop sistemleri de ortak olarak kullanılacak ve radyo frekansı yakalanmaya çalışılacak. Ancak mevcut teleskoplarının hiçbiri NenuFAR kadar hassas değil ve bu yüzden de araştırmaların büyük önemli bir yükünü, NenuFAR üstlenecek.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2019/10/telescope-could-see-inside-alien-worlds-first-time
15
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
2
1
0