Bugatti’nin Hız Rekoru Özel Lastiklerle Kırıldı

161
38
16
14
14
Çok yüksek hızlara ulaşabilmeniz için ona göre ekipmanlar kullanmanız gerekir. Sürtünme nedeniyle lastiklerin yanmasını istemeyen Bugatti, hız rekoru denemesinde özel lastikler kullandı.

Aşırı hız yapmak öldürür. Hız rekoru kırmayı planlıyorsanız hiçbir şeyi şansa bırakamazsınız. Bu nedenle Bugatti ve Michelin mühendisleri, modifiyeli Chiron’un 490 kilometre hıza ulaştığı rekor denemesinde, yeterince uzun ve düz bir yol bulduktan hemen sonra, hız nedeniyle deforme olmayacak lastikler geliştirmeye yöneldi. 

Michelin’in geliştirme mühendisi Benjamin Vilpert, “Güvenlik Michelin’in DNA’sının büyük bir parçası” dedi. Bu amaçla da 490 kilometre hıza dayanabilecek lastikler ürettiler. Öte yandan bu lastikler modifiyeli versiyona özel üretilmedi. Standart üretim Chiron’larda da aynı tekerlekler bulunuyor. 

Aynı malzeme, farklı lastik yapısı

bugatti chiron

Vilpert, önemli noktanın merkezkaç kuvveti nedeniyle lastiklerin aşırı ısınıp parçalamasını engellemek olduğunu söyledi. Lastiklere binen kuvvet yaklaşık yedi ton oluyor. 

Laboratuvara gidip yeni bir lastik yapmakla uğraşmayan Michelin, var olan Chiron Pilot Cup 2 tekerleklerini yapısal olarak güçlendirme yoluna gitti. Tasarımda, tekerleğe etki eden her kuvvetin yeniden incelenmesi gerekti. Yeni yapıya uygun tekerlek, firmanın Kuzey Carolina eyaletindeki hava aracı test merkezinde çeşitli denemelere tabii tutuldu. 

Lastikler burada 506 kilometreyi bulan hızda test edildi. Sonuç olarak lastik deforme olmayınca Michelin de lastiklerin daha fazlasını bile kaldırabileceğinden emin oldu. 

bugatti chiron

Öte yandan bu modifiyeli aracın bir başka özelliği de sıfır downforce’a sahip olacak şekilde tasarlanmış olmasıydı. Downforce kabaca aracı piste yapıştıran kuvvettir ve hız ile ters orantılıdır. 0 downforce hızlanmak için idealdir ancak Bugatti Chiron’un sahip olduğu yüksek hız, aracı sürekli olarak ikiye ayırmaya çalışan 2 tonluk bir basıncın söz konusu olduğunu gösteriyor. 

Rekor denemesinde aracı kullanan Andy Wallace da bu duruma işaret ederken tasarımda önemli olanın aracı parçalanmayacak şekilde üretmek olduğunu söylemişti. Tecrübeli pilot, belli bir noktadan sonra sadece %10’luk hız artışının bile sürüşü çok farklı hale getirdiğini söylemişti. 

Wallace, 5 saat boyunca temizlenerek olabilecek en ideal hale getirilen pistte yaptığı denemede 490,4 kilometre hıza ulaştı. Bu rekor turunu aşağıda görebilirsiniz. 

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/10/09/bugattis-300-mph-run-tech/?guccounter=1
161
38
16
14
14
Emoji İle Tepki Ver
161
38
16
14
14