Bugüne Kadar Görülen En Garip Yıldızın Gizemini Lise Öğrencileri Çözdü!

20
10
4
2
1
Astronomiye az da olsa ilgi duyan herkesin bildiği bir fenomen olan Tabby’nin Yıldızı, Samanyolu Galaksisi’nin en gizemli yapılarından birisi. Hatta yabancı bir yaşam formu tarafından inşa edildiğine dair düşündürecek kadar da garip özellikleri var. Bilim insanlarını yıllarca uğraştıran bu gizem ise bir lise öğrencisi tarafından aydınlatıldı.

Biliyoruz ki yıldızlar, ömürleri boyunca hep aynı şekilde ve aynı şiddette parlamazlar. Onların ışıkları, radyoaktif sinyaller yayan merkezlerindeki çekirdeklerinin gücünden gelir. Dünya’ya ulaşan bu sinyaller, çok hassas ölçüm mekanizmalarının bulunduğu gözlemevlerinde birer keşfe dönüşürler. Tabby’nin Yıldızı adındaki bir gök cismi ise keşfedildiği günden bu yana bilim camiasının kafasını karıştırıyor. 

Sürekli yanıp sönen Tabby’nin Yıldızı, standart yıldızlardan oldukça farklı davranışlar sergiliyor. Bir yıldızın ışık şiddetini, sanki birisi kumanda merkezinde oturuyormuş gibi değiştirmesi hiç de alışılmış bir durum değil. 

Bugüne kadar listelenen yüz binlerce yıldız arasında Tabby’nin Yıldızı’nı bu kadar garip kılan şey ne olabilir?

Yao Yin ve Alejandro Wilcox, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki The Thatcher Lisesinde eğitim gören iki öğrenci ve iki arkadaş. Onların astronomiye olan merakı yalnızca Tabby’nin gizeminden haberdar olmalarını sağlamamış, ayrıca çalışmaya koyulmalarına vesile olmuş. Başlarında öğretim üyesi Dr. Jonathan Swift ile birlikte bir yatılı okulun gözlemevini kullanan gençler, Tabby’nin Yıldızı’ndaki anormal ışık değişimlerini izlediler. 

Gençlere göre söz konusu yıldızdaki ışık değişimini sağlayan tek neden var: Toz. 

Araştırmalarına göre uzaydaki boyut açısından farklılık gösteren toz tanelerinden oluşan yığınlar, Tabby’nin Yıldızı ile aramızda bir perde oluşturuyor olabilir. Yıldızdan alınan ışığın geçtiğimiz aylarda peş peşe %4 ve %5 oranında azalması, onların bu keşfini tetikleyen şey olmuş. 

Aslında bu olay Güneş ya da Ay tutulmalarına benzeten bir olay. Sonuçta bir ışık kaynağı ile Dünya’nın arasına girecek toz yığınları ya da farklı gök cisimleri, ulaşan ışık miktarını da etkileyeceklerdir. Bu tahminleri onların astronomik alanda ne kadar da ilgili olduklarını kanıtlıyor. Nitekim henüz çok küçük oldukları için birkaç yıl önce NASA’nın Kepler Gözlemevi tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına hakim değiller. Çünkü NASA, sadece birkaç yıl önce Tabby’nin Yıldızı’ndaki ışık azalmalarını %22 ila %15 aralığında tespit etmişti. Bu tespit, yıldızın bir fenomen olmasını sağlayan ilk ve en önemli veriydi. 

Sonrasında Tabby’nin Yıldızı’nın bir uzaylı yapısı olduğuna dair komplo teorileri internette yayılmaya başladı. 

Elbette söz konusu lise öğrencilerinin hocaları, onları bu sonuca ulaşana dek bilinen bazı gerçeklerden mahrum bırakıyor. Böylece gençler, tamamen kendi çalışmalarıyla bilim insanlarının üzerine en çok yazıp çizdikleri teorilerden birisine ulaşıyorlar. 

Kaynak : http://www.iflscience.com/space/high-school-students-reveal-secrets-of-mysterious-tabbys-star/
20
10
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
20
10
4
2
1