Bukalemunlardan Esinlenen Bilim İnsanları, Renk Değiştirebilen Nano Lazer Teknolojisi Geliştirdi

15
4
2
0
0
Bilimin attığı her adım, bizi doğal olandan uzaklaştırıyor gibi gelse de aslında en büyük teknolojilerin bile sırtını dayadığı tek duvar, yine doğanın kendisi.

Bilim, pek çok alanda inanılmaz gelişmelere imza atmaya devam ediyor. Her zaman olduğu gibi de en büyük ilham kaynağı doğanın kusursuzluğu. Bu kez de ABD'de Northwestern Üniversitesi'nde görevli bir grup bilim insanı, bukalemunların renk değiştirme sisteminden esinlenerek ve nano teknolojinin imkanlarını kullanarak, yeni bir 'renk değiştirme' teknolojisi geliştirmişler.

Çalışma, bukalemunların renkleri nasıl değiştirdiği sorusuna verilen cevapları baz alarak yürütüldü ve aynı sistemi kullanarak çalışan bir nano lazer geliştirildi. Nano lazerin gelecekte akıllı telefonlar ve televizyonlarda, esnek optik ekranlarda, giyilebilir fotonik cihazlarda ve gerilimi ölçen ultra hassas sensörlerde kullanılması bekleniyor.

Bukalemunlar, ciltlerindeki nanokristaller arasındaki boşlukları kontrol ederek renklerini kolayca değiştirebilir, ki bu da gözlemlediğimiz rengi belirler. Bu teknolojiyi taklit ettiğimizde ise benzer yeteneklere sahip bir teknoloji üretmemiz mümkün oluyor. Nano Letters isimli dergide yayınlanan bir makale ile paylaşılan gelişme sayesinde gelecekte pek çok farklı alanda ilgi çekici gelişmeler yaşanacağı düşünülüyor.

Northwestern Üniversitesi'nin Uluslararası Nanoteknoloji Enstitüsü'nde görevli bilim insanlarınca gerçekleştirilen çalışmada, bir bukalemun, cildindeki nanokristallerin aralıklarını kontrol ettiği gibi, ekip de lazeri gerilebilir bir polimer matriks üzerindeki metal nanopartiküllerin periyodik dizileriyle kullanır. Matriks; nanopartiküllerin birbirinden uzaklaşmasını ya da yakınlaşmasını sağladıkça da lazerden yayılan dalga, rengi değiştiren dalga boyunu değişime uğratır. Bu sayede de istenen rengin seçilmesi ve uygulanması mümkün olur.

Oluşturulan bu lazer, oldukça sağlam, ayarlanabilir, geri döndürülebilir ve gerilmeye karşı yüksek duyarlılığa sahip. Bu özellikler, duyarlı optik ekranlar, çip üzerindeki fotonik devre ve çoğullamalı optik iletişimdeki uygulamalar için oldukça kritik ve gelişimini tamamladığında pek çok yenilikle birlikte geleceği düşünülüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-chameleon-inspired-nanolaser.html
15
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
2
0
0