Büyük Beyaz Köpek Balığına Takılan Kamera ile Devasa Canlıların Nasıl Avlandıkları Görüntülendi

34
4
3
1
1
Denizlerin en büyük avcılarından olan büyük beyaz köpek balıklarından birine takılan kamera, hayvanın Kelp ormanlarında avlanmasını ilk kez görüntülemeyi sağladı.

Bilim insanları, uzun süredir çeşitli canlıları kayıt altına almak ve yaşamları hakkında bilgi edinmek için hayvanlara kameralar takıyor. Bu yöntemle şimdiye kadar kartalların uçuşundan balıkların denizdeki göçlerine kadar pek çok muhteşem doğa olayına şahit olduk.

Son yapılan çalışmalardan birinde de bir büyük beyaz köpek balığına kamera takıldı. Kameranın elde ettiği görüntüler, bu devasa avcının deniz tabanında bulunan Kelp ormanlarında nasıl avlandığını da gözler önüne seriyor.

Şimdiye kadar bilim insanları bu ormanların, fokların saklanacakları bir yer olduğunu düşünüyordu. Ortaya çıkan video ise bu görüşün yanlış olabileceğini ortaya çıkardı.

Avustralya’nın Perth şehrindeki Murdoch Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Oliver Jewell, “Elde ettiğimiz film bize bu tür hakkında yeni bir bakış açısı kazandırdı” diyor. “Çevreleriyle nasıl etkileşime girdiklerini gerçek zamanlı olarak görebiliyoruz, ve kelp ormanlarında oldukça inanılmaz 180 derece dönüşler yapabiliyorlar.”

Araştırmacılar, Güney Afrika’da balık artıklarından oluşan yemlerle yakaladıkları 8 büyük beyaz köpek balığına kameralar takmayı başardı. Bu çalışma sayesinde de bu canlıların avlanma şekillerini izleme şansı elde edildi. Büyük beyaz köpek balıklarının genellikle bu ormanların dışında pusuya yatarak ormana giren ya da çıkan fokları avladığı düşünülüyordu.

Ekip yaptıkları açıklamada, bu ormanlarda herhangi bir öldürme olayına denk gelmediklerini de belirttiler. Bu da büyük beyaz köpek balıklarının bu ormanlarda avlanmaya, açık denizlerde avlanmak kadar alışkın olmadıkları anlamına geliyor.

Araştırmanın sonuçlarını içeren bir makale Biology Letters adlı dergide yayımlandı. Büyük köpek balıklarının nasıl avlandıklarına yönelik kaydedilen video görüntülerini buradaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/environment/nature/great-white-sharks-camera-footage-watch-kelp-forests-hunting-seals-a8851466.html
34
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
34
4
3
1
1