Buz Volkanlarının Patlaması Plüton'un Yüzeyinde Su Bulunmasını Sağlıyor

18
4
3
1
0
Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalar, Plüton'un yüzeyinde sıvı halde suyun bulunabileceğini belirledi. Buz volkanlarının patlaması sonucunda yüzeye çıkan suyun sıvı olarak kalabilmesini ise amonyağın sağladığı ifade edildi.

NASA'da çalışan bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre bir buz volkanının patlaması, Plüton'un yüzeyinde sıvı halde suyun olmasına sebep oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacılardan Dale Cruikshank, Plüton'da yaşanan bu durumun büyük bir sürpriz olduğunu belirterek, Güneş Sistemi'nin uzak noktalarında daha çok keşfedilecek şeyin olduğunu belirtti.

Yapılan bu son araştırmayı tamamlayabilmek için araştırmacı ekip, NASA'nın 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğu 'Yeni Ufuklar' görevinden toplanan verileri kullandı. Araştırmacılar, Plüton'un yüzeyindeki görüntülerde ışığın dalga boyunu analiz ederek, Plüton'un yüzeyinde hangi kimyasal bileşiklerin olabileceğini belirlediler. Buna göre Plüton'un yüzeyinde bulunan büyük bir çatlağın etrafında amonyak maddesine denk geldiler. Araştırmacılar, daha önceden keşfedilen Virgil Fossa isimli bu çatlağın, Plüton'un yüzeyinde bulunan bir buz volkanından akan sıvı haldeki su sayesinde oluştuğunu düşünüyorlar. Ayrıca bu düşüncelerini de amonyak varlığıyla destekliyorlar. Bunun sebebi ise amonyağın su içerisinde bulunduğu zaman suyun donma noktasını düşürerek suyu, çok daha soğuk ortamlarda sıvı halde bırakabilme özelliği.

Bilim insanlarının bugüne kadar üretmiş olduğu teoriler genelde Plüton'un kabuğunun iç kısmında bir su okyanusunun bulunabileceğiydi. Ancak bu araştırmayla birlikte Plüton'un yüzeyinde de sıvı haldeki suyun bulunabileceği ispatlanmış oldu. Bu veriler bilim insanları için Plüton'un yüzeyinde su olabileceği düşüncesini tamamlıyordu ancak bilim insanlarının bu konuyla ilgili daha kesin bilgilere ulaşmak için çalışmalarını devam ettirmeleri gerekiyor. Şu an için bu çatlak oluşana kadar bu volkan patlamalarının kaç kez olduğu ve bu patlamaların düzenli bir şekilde mi olduğu bilinmiyor. Bu bilinmezleri çözmek için bilim insanları, amonyağın benzer ortamlarda nasıl davranışlar sergilediği üzerinde çalışıyorlar. Bilim insanları Yeni Ufuklar görevinden aldıkları verileri laboratuvar ortamında amonyakla birleştirerek, Plüton ile ilgili büyük bir gizemi çözmeyi amaçlıyorlar.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/pluto-cryovolcano-liquid-water/
18
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
3
1
0