Tesla’ya Çin’den Dev Bir Rakip Çıktı: İşte Byton M-Byte SUV!

46
9
7
1
1
Otonom sürüş sistemlerinin nihai amacı, insan faktörünü bütünüyle aradan çıkartmak. Bu konuda lider teknolojiler geliştiren Tesla, Çinli bir firmanın bu yeni konseptini görünce düğmeye bassa iyi olur. Çünkü Byton ismindeki bu üretici, tam bağımsız sistemleri hayata geçirdiğini söylüyor.

Otonom sürüş sistemleri, günümüzde pek çok sorunla başa çıkmak zorunda. En azından onların ani kararlar almasını sağlayacak kadar gelişmiş teknolojilere henüz sahip değiliz. Nitekim tabiri caizse “hisseden” yazılımlar sayesinde bu söylediklerimiz de mümkün olacak ve bir gün, Tesla gibi şirketler insanı bütünüyle soyutlayacaklar. Bu alanda artan rekabet sayesinde söz konusu hedefe de artık çok yakınız. 

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Byton, bu yılın başlarında M-Byte SUV adında 4 çeker aracını tanıtmıştı. Şimdi şirket, aynı aracın özelliklerine sahip yeni bir konseptini duyurdu. Tam dolu batarya ile yaklaşık 530 kilometre yol gidebilen yeni konseptin en önemli farkı otonom sürüş sistemleri olacak. Zira şirketin iddiası, tam bağımsız sürüşü mümkün kıldığı yönünde.

Şirketin CEO’su Carsten Breitfeld, “Geleceğin artık egzoz boruları olmadığını; veri, güç ve bağlantı olduğunu göstermek istiyoruz” diyor. Otonom sürüş sistemlerinde 4. seviyeye sahip olan araba, belirli bir bölge içinde hiçbir insan müdahalesine ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor. Çinli yetkililerin, olası tehlikelere göz yumarak ülkenin belirli kesimlerinde yüksek seviyeli otonom sistemlerin testlerine izin verdikleri biliniyordu. 

2021 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Byton M-Byte SUV, 45 bin dolarlık bir etikete sahip olacak. Fiyat açısından bakıldığından yine Çinli bir şirketin, ABD’li devlere karşı fiyat rekabeti güttüklerini söyleyebiliriz. Bu strateji, akıllı telefonlar gibi daha hareketli pazarlarda tutan bir stratejiydi. Anlaşılan o ki Çinliler, yine aynı şeyin peşinde. Yine de her şeyi zaman gösterecek.

Tesla’nın benzer sistemleri test etmek için geliştirdiği ve 2020’den itibaren araçlarında kullanmak için hazırlandığını düşünürsek, otonom sürüş sistemlerinin önünde hala tek bir engel kalıyor: İnsanlardan tam anlamıyla güven kazanmak.

Kaynak : https://mashable.com/2018/06/12/byton-electric-autonomous-sedan-k-byte/
46
9
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
46
9
7
1
1