Canon'un Yeni Ürettiği Sensör, Gök Cisimlerinin Bile Fotoğrafını Çekebiliyor

31
12
1
1
1
Canon, son günlerde çıtayı öyle bir noktaya çıkardı ki bilim insanları bile sessiz kalamadı. Zira yeni üretilen dev sensörler, bilim dünyasına büyük katkı sağlıyor.

Canon’un çerçevesiz bir fotoğraf makinesi üzerinde çalıştığı iddia ediliyor, ancak optik devinin daha büyük bir hedefi var. Bir EOS kameranın iki katından daha büyük bir CMOS sensörü üzerinde çalışan Canon, hatırlayacak olursanız geçtiğimiz günlerde yaptığı bir duyuru ile bizleri kendisine hayran bırakmıştı. Şirket, yaptığı açıklamada yüksek hassasiyete sahip 7.8inç’lik sensör ile yeri daha önce tespit edilmiş bir göktaşının fotoğrafının çekildiğini duyurmuştu.

Tipik bir full-frame sensör, yaklaşık 36x24 milimetre ve 1.4x0.95inç ebatlarına sahiptir. Canon’un en büyük sensörü ise 20 santimetre ve 7.8inç büyüklüğünde. Canon’un iddiasına göre sensörler yakın tarihte daha fazla gelişim gösteremeyecekler. Işığa duyarlı sensörler için oluşturulan silikon kaplamalar ise yalnızca 12inç boyutunda ve 7.8inç malzeme ile maksimum kapasiteye çıkarılabiliyorlar. Daha büyük sensörler üretilebilmesi için ise daha büyük üretim ekipmanlarına ihtiyaç var.

Daha büyük sensörlerin ise faydaları oldukça fazla. Zira sensör boyutu arttıkça daha fazla ışık toplanabiliyor. 7.8inç’lik bir sensörün gövdeye yerleştirilmesi için çok büyük bir kameraya ihtiyaç var. Akademik astrofotografi için kullanılmaya başlanan bu sensör, yakın zamanda Tokyo Universitesi tarafından Kiso Gözlemevi’nde test edilmişti. Diğer algılayıcılardaki yetersiz ışık toplama nedeniyle görüntülenemeyen gök cisimlerinin, yeni kamera sensörü ile görüntülenebilmesi öngörülüyor. Bilim insanlarına göre yeni Canon sensör gökbilimine önemli ölçü de katkı sağlayacak ve gezegenimizde ki yaşamın gelişimine olumlu bir etkide bulunacak.  

Canon, üretmiş olduğu sensörün yalnızca bir dolunayın ışığında dahi 60 kare parlak çekim yapabildiğini söylüyor. Astronomiden gece vahşi yaşama kadar olan bilimsel araştırmaların yanı sıra Canon, sensörün güvenlik uygulamalarında da kullanılabileceğini belirtiyor. Şirketin en büyük CMOS sensörü, 2015 yılında ilk kez ortaya çıktığında 250megapiksel çözünürlüğe tekabül etmişti.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/photography/canon-largest-cmos-sensor-yet/
31
12
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
31
12
1
1
1