Araştırmacılar, Çarpışan İki Kara Deliğin Tuhaf Sesini Ortaya Çıkardı (Video)

40
3
2
0
0
Evrendeki tekillikleriyle tüm fizik kurallarını çiğneyen kara delikler, günümüzde dahi sırrı çözülemeyen en büyük gizemlerden biri. Peki iki kara delik çarpıştığında nasıl bir ses ortaya çıkıyor? LIGO tarafından yapılan gözlemler, iki kara deliğin çarpışması neticesinde ortaya çıkan garip sesi gösteriyor.

Kara delikler, evrendeki en güçlü ve en etkileyici nesnelerden biridir. İki kara delik çarpıştığında ise kütleçekimsel dalgalar olarak da bilinen dalgalanmaları uzay zaman boşluğuna gönderirler. Bu gizemli varlıklar, Güneş’in milyarlarca katı kütleye sahip olabilir, bu yüzden de iki devasa nesne çarpışırsa evrendeki en güçlü patlamalardan birini beklersiniz ancak durum tam olarak böyle değil.

Çarpışan kara delikler, kuş cıvıltısı gibi bir ses çıkarıyor:

Lazer İnterferometre Kütleçekim Dalga Gözlemevi (LIGO) tarafından yapılan gözlemler, her biri güneş kütlesinin yaklaşık 30 katı olan iki kara deliğin birleşmesinin “kuş cıvıltısı” gibi ses çıkardığını keşfetti. LIGO tarafından konuya dair yapılan açıklamalar şu şekilde:

 “Bir çift çarpışan kara delikten gönderilen kütleçekimsel dalgalar, bu animasyonda duyulduğu gibi, ses dalgalarına dönüştürüldü. Gözlenebilir evrendeki tüm yıldızlardan 50 kat daha fazla enerji açığa çıkaran bu inanılmaz güçlü olay, yalnızca bir saniyenin kesirleri kadar sürdü.”

“Kara delikler spiral olarak birbirine git gide yaklaştıkça, kütleçekimi dalgalarının frekansı artar. Bilim insanları bu seslere “cıvıltı” diyor çünkü kütleçekimi dalgaları oluşturan bu tür olayların ortaya çıkardığı ses kuş cıvıltısına benziyor.”

Evrende olağanüstü derecede büyük kara delikler mevcut:

En büyük kara delik

Evrende olağanüstü derecede büyük kara deliklerin olduğu düşünülüyor. Bunlara bir örnek vermek gerekirse Sagittarius A* -galaksimizin ortasındaki dev kara delik-, 22 milyon kilometre yarıçapa ve güneşin dört milyon katından daha büyük bir kütleye sahiptir. Bugüne dek keşfedilen en büyük kara delik ise TON 618. Bu kara deliğin kütlesinin, Güneş’in kütlesinden yaklaşık 66 milyar kat daha fazla olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, bir kara deliğin oluşumunda birkaç yol olduğunu düşünüyorlar. Bunlardan en yaygın olanı ise Güneş’in binlerce katı büyüklüğünde olan ve süpernova olarak da bilinen dev kütleli bir yıldızın, enerjisi bitip öldüğü zaman kendi üzerine çökmesi.

Süpernova

Bu noktada kara delik oluşumu için önerilen bir başka yol ise bir gaz bulutu ya da çökmüş bir yıldız şeklinde olabilen çok miktarda maddenin, kendi kütleçekimsel kuvveti ile kendi üzerine çökmesidir. Son olarak, iki nötron yıldızının çarpışması ile bir kara deliğin meydana gelebileceği düşünülüyor. Üç yolun da özü ve ortak noktası, bir noktada bulunan yüksek miktarda kütlenin bir kara deliğe neden olabileceğidir.

Kara delikler, evrendeki sırrı çözülemeyen en gizemli varlıklardan biri olmaya devam ediyor. Uzay ve zamanın kavisli olduğu mekân algısında tek boyutlu bir nokta olarak merkezdeki tekilliklerini koruyorlar ve fizik yasalarını tamamen çiğniyorlar. Evrende tekilliğin var olduğu bilinen diğer yegâne noktanın ise evreni ortaya çıkaran Büyük Patlama olduğu düşünülüyor.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1200857/black-hole-news-discovery-ligo-space-what-is-black-holes-sun-earth-star
40
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
40
3
2
0
0