Cep Telefonlarının Dinlenmesini Sağlayan 5 Popüler Yöntem

4
0
0
0
0
Cep Telefonlarının Dinlenmesini Sağlayan 5 Popüler Yöntem
Cep telefonlarının dinlenmesi için birçok yöntem kullanılıyor ama biz, içlerinden 5 tanesini aktaracağız.

Şu bir gerçek ki telefonlarımız her ne kadar istemesek de x kişiler tarafından -istenildiği taktirde- dinlenebiliyorlar. Bununla ilgili elbette birçok yöntem var fakat biz içlerinden en fazla başvurulan 5 tanesini inceledik. Önce bu yöntemlerin hangileri olduğuna sırasıyla bir bakalım:

  • Operatörler üzerinden telefon dinlenmesi
  • Uydu üzerinden telefon dinlenmesi
  • Telefonlara yüklenen casus yazılımlar sebebiyle yapılan telefon dinlenmesi
  • Frekans yakalanarak yapılan telefon dinlenmesi
  • IMSI cihazı ile yapılan telefon dinlenmesi

İlkinden başlayarak bu işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğine bir bakalım:

Operatörler üzerinden telefon dinlenmesi

Operatörler üzerinden yapılan tüm telefon görüşmeleri ve mesajlar operatörlere ait server’larda kaydediliyor ve belirli bir süre boyunca burada tutuluyor. Bu veriler yok edilmediği müddetçe her zaman yabancı kimseler tarafından ele geçirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Uydu üzerinden telefon dinlenmesi

Globalstar Avrasya, ülkemizdeki tek mobil uydu iletişim operatörüdür. Globalstar Avrasya’nın genel müdürü Güseyin Çağlar, uydu üzerinden telefon görüşmelerinin nasıl yapıldığından çok nasıl engellenmesi gerektiği üzerinde duruyor. Zira iki mobil uydu haberleşme sisteminden bir tanesi olan LEO (Alçak Yörünge Uyduları) -diğeri de GEO, yani Yerdurağan Yörünge Uyduları-, kapsama alanının çok geniş olması sebebiyle başka ülkeler tarafından da rahatça dinlenebiliyormuş. Eğer uydu yörüngeleri ve modülasyon teknikleri doğru kullanılırsa, telefon dinlenmelerinin önüne geçilebilir ya da bu işlem daha da zorlaştırılabilir.

Telefonlara yüklenen casus yazılımlar sebebiyle yapılan telefon dinlenmesi

Bu amaca yönelik hazırlanan ve satışı gerçekleştirilen yazılımlardan bir tanesi MSpy’dır. https://tr.mspy.com üzerinden detaylı bilgilere sahip olabileceğiniz bu sistemin genel çalışma prensibine bakacak olursak, programın yüklendiği telefon üzeirnden yapılan tüm görüşmeler ve mesajlaşmalar, bu yazılım sayesinde farklı bir telefona yönlendirilebiliyor.

Frekans yakalanarak yapılan telefon dinlenmesi

Mobil dinleme araçları, havadaki ses dalgalarını süzüp anlamlandırabiliyorlar. Bu teknolojiler, belli bir bölgeden geçen sinyallerden edinilen frekansları çözebiliyor ve dinlenecek olan kişi her nereye gidiyor olursa olsun dinlenebiliyor. Bundan kurtulmak için en çok kullanılan yöntem ise jammer’lar (sinyal karıştırıcılar).

IMSI cihazı ile yapılan telefon dinlenmesi

Cep telefonları, kendilerini kapsama alanında bulundukları en yakın baz istasyonuna tanıtmak zorundalar. Fakat baz istasyonlarının telefonlara karşı kendini tanıtma zorunluluğu bulunmuyor. Güvenlik açığı olarak nitelendirilen bu durum sayesinde basit bir IMSI cihazının kullanımıyla telefon görüşmeleri dinlenebiliyor. IMSI cihazı, bulunduğu ortamda kendisini baz istasyonu gibi tanıtıp özel bir sinyal göndererek, cep telefonu iletişimini şifrelemek için kullanılan engelin de kaldırılmasını sağlıyor.

Kaynak : http://www.gercekbilim.com/telefonlar-nasil-dinleniyor/
4
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
0
0
0
0