Türkiye'de Cep Telefonuyla Geçirilen Süre Son İki Yılda Yüzde 40 Arttı

28
6
4
2
2
Yeni bir araştırma, Türkiye'de mobil uygulamalarda geçirilen sürenin son iki yılda yüzde 40 arttığını ortaya koydu. Türkiye, artışın yüzde 45 olarak gerçekleştiği Rusya'nın arkasında, ikinci sırada yer alıyor.

Bildiğimiz gibi sosyal medya artık birçok insanın hayatında büyük bir yere sahip. Evde, işte, sokakta, toplu taşımada milyonlarca insan sosyal medyada vakit geçirmekte. Herhangi bir sosyal medya platformuna girmeyi bir 'girdaba' benzetenler de var; nitekim bu platformların algoritmalarının sürekli yeni içerikler göstererek insanları bağlı tutmayı amaçladığı iddia ediliyor.

Yakın zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının mobil uygulamalarda, 2019'a göre yüzde 40 daha fazla vakit geçirdiği tespit edildi. Bu artış oranıyla Türkiye, yüzde 45’lik bir artış görülen Rusya’nın gerisinde, ikinci sırada bulunuyor.

Türkiye, küresel listede 6'ıncı sırada:

telefon kullanım grafiği

App Annie Intelligence adlı bir danışmanlık firması, dünyada mobil uygulamalarda en çok vakit harcayan ülkeleri tespit etmek için bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, yalnızca Android telefonlardan alınan verileri içeriyor. Araştırmanın bulguları, bu uygulamalarda en çok vakit harcayanların Brezilyalılar olduğunu gösteriyor. Brezilyalılar cep telefonlarına bakarak günde 5 saatten fazla vakit geçiriyorlar. Artış oranıyla ikinci sırada yer alan Türkiye, küresel sıralamada 6’ncı sırada bulunuyor. Türkiye’nin, listede işsizlik oranlarının çok yüksek olduğu Endonezya, Hindistan, Meksika gibi ülkelerle aynı paralelde olması dikkat çekiyor.

Başka bir araştırma ise, akıllı telefonların hayatımızın merkezinde yer aldığını gösteriyor. Küresel çapta gerçekleştirilen araştırmada katılımcıların yüzde 60’ı, haftada en az birkaç gece cep telefonları ellerindeyken uyuduklarını söylüyor. 

Kullanımı sınırlamak için dijital detoks öneriliyor:

dijital detoks

HMD Global tarafından 7 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların yüzde 28'i ara sıra da olsa dijital detoks yapıyor. Uzmanlar, özellikle cep telefonu kullanımının arttığı pandemi sonrası, ruh ve beden sağlığı için dijital detoks yapmanın çok önemli olduğunu söylüyor.

Cep telefonu kullanım sürelerini sınırlayabilmek adına belli saatlerde telefonu hiç ele almamak, yatağa telefonla girmemek, iş telefonu ile özel telefonu ayırmak, haftasonları ya da mesai saatleri sonrası için ayrı bir telefon kullanmak gibi yöntemler öneriliyor.

2021 yılının ikinci çeyreği, uygulama geliştiren firmalar için oldukça kârlı geçti. Küresel çapta uygulama pazarının yeni bir harcama rekoru kırdığı belirtilen raporda 34 milyar dolar değerinde uygulama satın alındığı bilgisine yer veriliyor. Bu rakam, 2020 yılının ikinci çeyreğinden yaklaşık 7 milyar dolar, 2021 yılının 1. çeyreğinden ise 2 milyar dolar daha yüksek.

Kaynak : https://www.appannie.com/en/insights/market-data/q2-2021-market-index-regional-rankings/
28
6
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
28
6
4
2
2