Cep Telefonu Tarifesinin Sonuna Yaklaşanları Yakından İlgilendiren Açıklama

86
28
17
4
3
Daha önce sık sık tarife bitiminde kullanıcıları yüksek fiyatlı yeni paketlere geçiren GSM operatörleri artık kullanıcılar ile aynı fiyattan sözleşme yenileyecek. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicileri de farklı operatörlerin kampanyaları hakkında bilgi sahibi olmaya davet etti.

Pek çok telefon kullanıcısı, cep telefonu servis sağlayıcılarıyla bir sözleşme üzerinden anlaşır. Reklamlarda sık sık sözü geçen “12 ay taahhüt, 24 ay operatörümüzde kalma sözünüze” gibi ifadeler de bu sözleşme süresini temsil eder. 

Kanuni olarak bu sözleşmelerin bir süresi vardır. Yani bugün 30 liraya alınan bir paket, sözleşme süresi olan 12 ayın sona erdiği noktada farklı ücretlendirilecektir. Sözleşme bitiminde müşteriyi başka bir pakete taşıyan ve tekrar aynı paketi kullanmak isteyen müşterilerini öncelikle faturalı hatta geçmeye yönlendiren operatörler artık bu yöntemi kullanmayacak. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresinin bitimine bir ay kala tüketicilerin bilgilendirilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, “Bu durumu abonelerine bildirmeyen ve abonelik süresinde 29-35 liraya hizmet almış tüketiciye süre bitiminde 69 lira ve üstü gibi yüksek bedeller ödetilmeye zorlanmaktadır. Yeni abonelik sürecinde tüketicinin son derece dikkatli olması gerekmektedir" açıklamasında bulundu. 

“Başka alternatif yokmuş gibi”

para

Yılmaz, sözleşme süresi sona eren abonelerin de yapmaları gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. "Abonelik süresi dolan tüketicilere sanki başka bir alternatif yokmuş gibi yüksek bedellerle abonelikleri yenilenmeye çalışılmaktadır. Tüketici aynı GSM operatöründen hizmet almak zorunda değildir” diyen Yılmaz, “Bu durumda sözleşmesini yenilemeyerek diğer operatörlerden fiyat aldıktan sonra kararını vermektedir. Tüketici kendisine önerilen yüksek bedelli abonelik sözleşmelerini imzalamadan önce, yasal haklarını bilmeli, piyasa araştırması yaptıktan sonra kararını vermelidir." ifadelerini kullandı. 

Yılmaz ayrıca kendi aboneliği bittiğinde, aynı fiyattan hizmet kullanmaya devam edebilmesi için öncelikle hattını kontörlü hatta çevirmesi gerektiğinin söylendiğini, kendisinin de bu duruma itiraz ettiğini belirtti. Dernek başkanı, aynı durumu 1 ay sonra eşinin de yaşadığını ancak eşinin sıkıntısız bir şekilde aynı tarifeyi kullanmaya devam ettiğini söyledi. 

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/emsal-olacak-karar-dikkat-fazla-odeme-yapmayin-41324136
86
28
17
4
3
Emoji İle Tepki Ver
86
28
17
4
3