Çernobil'deki 4. Kontrol Odası Ziyarete Açıldı: İşte İlk Görüntüler

72
33
16
8
5
Dünyanın en büyük nükleer faciasının yaşandığı Çernobil Nükleer Santrali, bundan sonra daha geniş bir alanda turistlere hizmet verecek. Facianın yaşanmasına neden olan 4. reaktörün kontrol odası, ziyarete açıldı. Ziyaretçiler, kontrol odasında sadece 5 dakika kalabilecekler ve ziyaret sonunda iki kez radyasyon testinden geçecekler.

Tarihin en büyük nükleer kazasının yaşandığı Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali, şu sıralar tüm dünyanın gündeminde. Bunun nedeni ise yetkililerin geçtiğimiz günlerde almış olduğu yeni bir karar. Hatırlanacağı üzere Ukraynalı yetkililer geçtiğimiz günlerde, bu nükleer facianın yaşanmasının ana merkezi olan 4. reaktörün kontrol odasının ziyarete açılacağını açıklamıştı.

Şimdi ise yetkililer, radyasyon oranı normalden 40 bin kat daha yüksek olan kontrol odasını ziyaretçilere resmen açtılar. Ziyaretçiler, bu odada sadece beş dakika kalabiliyorlar ve odaya girmeden önce ziyaretçilere; maske, radyasyondan koruyucu çeşitli giysiler ve sanayi tipi botlar veriliyor. Ayrıca ziyaretten sonra iki kez radyasyon testi yapılıyor.

Çernobil 4 numaralı reaktörün kontrol odası

Turistler yıllardır bu reaktörün çevresini, bölgedeki terk edilmiş evleri, okulları ve oyun parklarını gezebiliyorlardı. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky tarafından yapılan açıklamalara göre bundan sonra, Çernobil Nükleer Santrali'nin patlamasına neden olan esas merkez de ziyaret edilebilecek. Bugüne dek bu kontrol odasına sadece gazeteciler, yetkililer ve birkaç temizlik işçisi girebilmişti.

Patlayan reaktörün kontrol tuşu

4. reaktörün kontrol odasının ziyarete açılmasının altında yatan sebepse turizm. Ukrayna, özellikle de HBO'nun ödüllü dizilerinden olan "Chernobyl"in yayınlanmasının ardından turistler tarafından daha merak edilen bir yer haline geldi. Sadece bu yıl, Çernobil'i ziyaret eden turist sayısı 85 bin olarak açıklandı. Zaten yaz aylarında Ukrayna'daki turizm şirketleri, Çernobil gezilerinin kapsamının genişleyeceğini açıklamışlardı.

Gazeteciler yasaklı bölgeye giriyor

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Çernobil'in Ukrayna için olumsuz bir şöhretinin olduğunu ancak bu durumun değişmesi gerektiğini söyleyerek bölgeye yeniden hareket kazandırılması gerektiğini belirtmişti.

Uygulamaya konan yeni bir kararname ise Çernobil'in en çok merak edilen bölgelerinden bir tanesini ziyarete açmış oldu. Ayrıca Ukrayna hükümeti, bölgeye gelen turistlerin daha iyi bir hizmet almaları ve daha iyi bir Çernobil gezisi deneyimi yaşamaları için de çeşitli yatırımlar yapacak.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/chernobyl-control-room-tours-radiation-still-high-2019-10
72
33
16
8
5
Emoji İle Tepki Ver
72
33
16
8
5