Çernobil’deki Felaket Saçan Reaktörü Kaplayan Dev Kalkan!

3
1
0
0
0
Çernobil’de patlama sonucu dünyaya büyük zarar veren reaktörden geriye kalanı etrafa daha fazla zarar vermemesi için dev bir kalkan ile kapattılar.

Çernobil Faciası’nı tüm dünyada en fazla bilen, anlayan ve hisseden bir milletiz. Özellikle Karadeniz bölgesinde yaşanan ve yıllarca devam eden sorunlar sebebiyle bildiğimiz bu durum için bir süre önce düğmeye basan mühendisler, olayın olduğu reaktörü özel bir kalkanla kapattı.

257 metre uzunluğunda ve 108 metre genişliğinde metalden yapılan dev bir kalkan ile sarılan reaktör, böylece hala devam eden sızıntıları engellemiş olacak. 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazası olarak kabul edilen Çernobil Faciası, Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörü'nün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salmasıyla sorunlar yaşanmıştı.

Karadenize kadar gelen ve yüzlerce insanın ciddi sağlık sorunu yaşamasına yol açan bu facia için alınan yeni önlem, görünüşe göre en azından 2017 yılı itibariyle bu facianın tamamen önlenmiş olacağını gösteriyor.

Yarım silindir şeklindeki barınak tarzında inşa edilen yapı, hidrolik krikolar üzerinde iki hafta süreyle hareket ettirildikten sonra tesisteki 4 numaralı reaktörün üzerine kilitlendi. 30 yıl önce Ukrayna'da meydana gelen en kötü nükleer kazanın sonuçlarını içeren doğru bir adım atılmasıyla gerçekleşen bu durum için Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko yeni barınağı "İnsanlığın yarattığı en büyük hareketli yapı" olarak nitelendirdi.

İşçiler, artık radyasyon içeren afetten kısa bir süre sonra reaktörün üzerine inşa edilen ve lahit olarak adlandırılan orijinal kapağın dengesiz kısımlarını sökmeye başlayacaklar.

Böylece büyük sızıntı yüzünden girilemeyen bölge, en azından temizlenme aşamasına 30 yıl gibi büyük bir süre sonra başlanabilecek. Konu ile alakalı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0