Çernobil’deki Yüksek Radyasyonlu Kontrol Odası Ziyarete Açılıyor

53
4
3
1
1
Ukrayna, Çernobil felaketinden 33 yıl sonra nükleer santraldeki patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörün kontrol odasını ziyarete açıyor. Kontrol odasına yapılacak gezilerde, ziyaretçilerin radyasyondan koruyacak giysiler giymesi zorunlu tutulacak. Çünkü kontrol odası hala normalde olması gerekende 40.000 kat daha fazla radyasyon oranına sahip.

Ukraynalı yetkililer, Çernobil felaketinden 33 yıl sonra, patlamanın gerçekleştiği reaktörün kontrol odasını ziyarete açmaya hazırlanıyorlar. Nükleer felaketin üzerinden 33 yıl geçmiş olmasına rağmen kontrol odası hala normalde olması gerekenden 40.000 kat daha fazla radyasyon barındırıyor. Bunun için kontrol odasını ziyaret edecek ziyaretçilerin bazı koşullara uyması yetkililer tarafından zorunda tutulacak. 

Çernobil kontrol odası

Ukrayna’da bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen nükleer felaketin olduğu bölge, HBO’nun aynı isimli mini dizisinden sonra turist akınına uğramaya başladı. Ziyarete açılacak 4. reaktörün kontrol odasının da daha önce tüyler üretici fotoğrafları yayınlanmıştı. Ancak kontrol odasının ziyarete açılması daha önce düşünülmemişti. 

çernobil 4.reaktör kontrol odası

HBO’nun dizi ile beraber başlayan turist akınından sonra Ukrayna Yasak Kuşak İdaresi, bölgeye 21 yeni tur daha planladı. 21 yeni turun içinde 4. reaktörün kontrol odası da bulunuyor. Kontrol odasını ziyaret edecek ziyaretçilere, maske, radyasyon önleyici giysiler ve sanayi tipi geniş botlar verilecek. Odaya giren turistler, kontrol odasında sadece 5 dakika kalabilecekler. 

çernobil

Ukrayna Yasaklı Bölge İdaresi Başkanı Vitaly Petruk, HBO’nun dizisinin Çernobil’e ilgiyi arttırdığını, artan talebi karşılamaya yönelik böyle bir girişime başladıklarını açıkladı. Yerel basına göre de bu yıl Çernobil’i 85.000 turist ziyaret etti.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/avrupa/201910031040311722-cernobilin-normalden-40000-kat-daha-fazla-radyasyonlu-kontrol-odasi-ziyarete-acilacak/
53
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
53
4
3
1
1