Çevreye Verdikleri Zararla Dünyayı Ölümün Eşiğine Getiren 100 Şirket

103
15
5
2
2
Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim felaketini tetikleyen karbon salınımının arkasında çok az sayıda insan olabilir mi? Yayımlanan bir haritaya göre sera etkisi yayan gazların %71’i, haritada yer alan 100 firma kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.

Dünyanın sonunu bir kötü karakter getirmeyecek, insanlık getirecek. Teknik olarak doğa ve yaşam döngüsü devam ediyor olsa da bizim tür olarak hayatta kalmamıza uygun ortam şartlarını yok ediyoruz, tabii giderken yanımızda yüzlerce, binlerce türü de götürmeyi ihmal etmiyoruz.

Yeni yayımlanan ve epey tartışma yaratacağı kesin olan bir haritaya göre ise dünyanın sonunun gelmesine belki de çok küçük bir grup sebep olacak. Bu haritada, dünyanın en çok sera etkisine sahip gaz yayan 100 firması ve bu firmaların CEO’ları yer alıyor. Bu şirketler, atmosfere yayılan sera etkili gazların %71’inden sorumlu durumda.

Gezegeni kurtarmak için yapılacak çok şey var. Işıkları gereksizse söndürüyor musunuz? Suyu boş yere akıtmaktan kaçınıyor musunuz? Alışverişlerde plastik poşet yerine bez torba mı kullanıyorsunuz? Tebrikler, elinizden geleni yapıyorsunuz ancak başarı için daha sistematik bir mücadele de şart.

Birleşmiş Milletler destekli olan 1500 sayfalık rapor, azalan biyoçeşitliliğin insalığın hayatta kalma ihtimalini ne kadar olumsuz etkilediğini öne çıkarıyor. Öte yandan bu rapor, bu konuda uyarılarda bulunan ilk rapor değil ve son da olmayacak.

İnsanların ve bazı firmaların çalışmalarına rağmen durdurulamayan bazı güçler çevreyi katletmeye devam ediyor. Bu güçlerin durdurulamaz olma sebeplerinden biri de isimsiz olmaları ve doğrudan suçlanamamamaları idi. Şimdi ise isimlerini ve kim olduklarını biliyoruz.

Sanayi Devrimi’nden bu yana ülkeler ne kadar büyükse o kadar çok sera etkili gaz salıyorlar (Sanayi Devrimi 1.0 demek daha doğru, günümüzde Sanayi Devrimi 4.0 kabul ediliyor ve 5.0 konuşuluyor.) Bu haritada ülkelerin boyutları, yaydıkları gaz oranına göre daha da büyük hale getiriliyor. Haritadaki veriler ise 2017 Carbon Majors raporuna dayanıyor.

1988’den bu yana yayılan sera gazlarının yarısı, listenin en tepesindeki 25 isimden geliyor. Dünyayı gerçek anlamda yaşanmaz hale getiren ilk 25 şirket ise Çin (devlet kömür işletmeleri), Aramco, Gazprom, National Iranian Oil, ExxonMobil, Coal India, Pemex, Russia (state coal production), Shell, China National Petroleum, BP, Chevron, PDVSA, Abu Dhabi National Oil, Poland Coal, Peabody Energy, Sonatrach, Kuwait Petroleum, Total, BHP Billiton, ConocoPhilips, Petrobras, Lukoil, RioTinto, Nigerian National Petroleum olarak göze çarpıyor.

Listede Houston, sahip olduğu 7 isimle ciddi bir sorun merkezi olarak öne çıkıyor. Cakarta, Pekin’den daha fazla karbon salınımına ev sahipliği yapıyor.

CEO’ların isimlerini ve şirketleri sıralamak sorunun çözümünün tek bir parçası ve bu kişiler en nihayetinde çizgi roman kötü karakterleri değil. Ürün üretiyorlar, insanlar da alıyor. Enerji sektörü şu anda fiyat esnekliği açısından inelastik durumda. Yani fiyattaki değişim talepteki değişimi o kadar da çok etkilemiyor. Kaldı ki esas işin arkasındaki isimler de CEO’lar değil. CEO’lar da bütün şaşaalarına ve zenginliklerine rağmen en nihayetinde şirketin çalışanı. Esas problem ise hissedarlar. Çoğu hissedar için önemli olan tek şey kazanç elde etmek. Haritayı hazırlayan sanatçı Utah Philips, “Dünya ölmüyor, öldürülüyor ve onu öldürenlerin isimleriyle adresleri bu listede yer alıyor.” açıklamasında bulunuyor.

Kaynak : https://bigthink.com/strange-maps/climate-change?rebelltitem=2#rebelltitem2
103
15
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
103
15
5
2
2