Chang’e-4 Ay Misyonunda Bir Sonraki Aşamaya Geçildi

7
3
1
1
0
Çin, NCLE radyo teleskobunun başarıyla açılmasının ardından Chang'e 4 Ay Keşif Programı'nda bir sonraki aşamaya geçiyor. Çin-Hollanda ortak yapımı olan cihaz, evrenin ilk dönemlerinden gelen sinyalleri yakalayarak inceleyecek.

Çin Ay Keşif Programı’nın dördüncü bölümü olan Chang’e-4 misyonu, 2018 yılının Aralık ayında başlatıldığından beri bazı önemli başarılara imza attı. Bu kapsamda Çin, 2019 Ocak ayında Ay’ın karanlık tarafına araç indirmeyi başararak bir ilke imza atmış ve Ay’da bitki yetiştirmek için çalışmalarda bulunmuştu.

Yaşanan son gelişmelerde Hollanda-Çin Düşük Frekans Gezgini (NCLE), Ay’ın yörüngesinde geçen bir yılın ardından faaliyete başladı. Queqiao haberleşme uydusuna monte edilen bu cihaz, 80 kHz – 80 mHz aralığındaki radyo frekanslarına duyarlı üç tane 5 metrelik monopol antenlerden oluşuyordu. Bu aracın aktif hale getirilmesiyle birlikte Chang’e 4 misyonunun bir sonraki aşamasına girildi.

Çin ve Hollanda iş birliğinde üretildi:

NCLE radyo teleskobu

Radyo gözlemevi, Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü (ASTRON) ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) arasındaki iş birliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. ASTRON, dünyadaki en büyük radyo teleskoplarından biri olan Westerbork Sentezi Radyo Teleskopu’nun çalışmaları da dahil olmak üzere radyo astronomisi konusunda uzun bir geçmişe sahip.

Bu çerçevede NCLE, Ay ve uzak bölgelerde dolaşırken radyo astronomi deneyleri yapmak için Hollanda ve Çin tarafından üretilen ilk gözlemevidir. Çok sayıda bilimsel araştırmayı bir araya getirme yeteneğine sahip olan NCLE’nin asıl amacı ise radyo astronomisinde çığır açan deneyler yapmak. Cihaz, bu doğrultuda kozmik tarihin en erken dönemlerine karşılık gelen 21 cm’lik emisyon aralığında veriler toplayacak.

Büyük Patlama dönemine ait sinyaller incelenebilecek:

Büyük Patlama

Toplanan bu veriler, astronomlara daha önceleri erişilemeyen Karanlık Çağlar ve Kozmik Şafak hakkında bilgiler sağlayacak. Nihayetinde gökbilimciler, evrenin en eski dönemlerinden gelen ışığı inceleyerek sonunda evren ile ilgili en can alıcı sorulara yanıt bulabilecekler. Bu sorular arasında ise ilk yıldızların ve galaksilerin ne zaman oluştuğunun yanı sıra karanlık madde ve karanlık enerjinin kozmik evrim üzerindeki etkisi de bulunuyor.

Cihazın yaklaşık 13 milyar yıl öncesine ait (Büyük Patlama’dan 800 milyon yıl sonra) sinyallere karşı hassas olduğunu belirten bilim insanları, antenlerin tam olarak açıldıktan sonra Büyük Patlama’nın hemen sonrasından gelen sinyalleri yakalayabileceğini belirtiyorlar. Bu da gökbilimcilerin doğmakta olan ilk yıldızları ve ilk galaksileri oluşturmak için bir araya gelen yıldız kümelerini görmesini sağlayacak.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/there-s-now-a-radio-telescope-in-operation-on-the-far-side-of-the-moon
7
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
3
1
1
0