Çin’de Bunyavirüs Alarmı: 7 Kişi Hayatını Kaybetti, 60 Vaka Tespit Edildi

385
40
28
11
11
Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken, ilk kez 2011’de görülen bunyavirüs, Çin’de 7 kişinin hayatını aldı, 60 vaka tespit edildi. Peki bunyavirüs nedir, nasıl bulaşıyor ve hangi belirtileri gösteriyor?

Tüm dünya yeni tip koronavirüs Sars-Cov-2 ile mücadelesini sürdürüyor. Neden olduğu Covid-19 hastalığına karşı şu anda 165 farklı aşı çalışması yapılıyor. Ancak sadece yeni ortaya çıkan virüsler değil, daha önce de kendisini göstermiş ve önlemek için aşı ya da ilaç geliştirilmiş virüsler de salgına neden olabiliyor. 

Çin’de 7 kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilen bunyavirüs de aslında yeni değil. 2011’de ortaya çıkan ve SFTS olarak bilinen virüs türü, daha o yıllarda bunyavirüs ailesine dahil edilmişti. Nitekim SFTS nedeniyle Çin'in farklı eyaletlerinde 60 yeni vakanın tespit edildiği iddiası da var.

Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletindeki 37 vakaya ek olarak, komşu eyalet Anhui’de 23 yeni vaka tespit edildi:

bunyavirüs

Çin devletine bağlı haber ajansı Global Times’ın aktardığı bilgilere Jiangsu eyaletinin başkenti Nanjiang’da bir kadın ateş, öksürük ve halsizlik şikayetleri ile doktora gitti. Bunyavirüs ailesinden SFTS virüsüne yakalandığı tespit edilen kadın 1 aylık tedavinin ardından taburcu edildi. 

Edinilen bilgilere göre Anhui ve Zhejiang eyaletlerinde 7 kişi bunyavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Vaka ve ölümlerin Çin’in ve dünyanın en büyük şehirlerinden olan, 24 milyon nüfusa sahip Şangay çevresindeki eyaletlerde görülmesi ise endişelerin çıkış noktasını oluşturuyor.

Bunyavirüs ailesinden olan SFTS yeni bir virüs değil. İlk kez 2011 yılında ortaya çıktı, kene ısırığı ile bulaşıyor ve insandan insana geçme ihtimali de var:

bunyavirüs

2011’de Çin’de yaşanan vaka ve ölümlerin ardından tespit edilen ve SFTS adı verilen virüs, Çinli araştırmacılar tarafı bunyavirüs ailesine dahil edildi. Kene ısırığı ile bulaştığı bilinen SFTS virüsünün, aynı zamanda insandan insana da geçme olasılığının bulunduğu söyleniyor

Zhehiang Üniversitesi’nden Dr. Sheng Jifang, “Hastalar virüsü başkalarına kan ya da mukus yoluyla bulaştırabilir.” açıklamasında bulundu. Ayrıca uzmanlar, SFTS virüsü aşırı paniğe gerek olmadığını ve önlem alındığı sürece bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirttiler.

385
40
28
11
11
Emoji İle Tepki Ver
385
40
28
11
11