Çin'de Cep Telefonu Hizmetleri İçin Yeni Şart: Yüz Tarama

52
4
2
1
0
Ekonomik olarak dünyaya açılsa da ülke içerisinde oldukça sert önlemler alan ve Uygur Türklerine kurduğu baskıyla gündeme gelen Çin, bu sefer de cep telefonu hizmetleri için yüz tarama sistemleri getirdi.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de oldukça tartışılacak bir karar daha yürürlüğe giriyor. Bundan sonra cep telefonu hizmetleri için yapılan yeni başvurularda yüz tarama işlemi şart koşuluyor. Bu sistem, yüz milyonlarca internet kullanıcısının kimliklerinin teşhis edilmesine olanak sağlıyor.

Yeni bir cep telefonu ya da mobil veri bağlantısı yaptıracak olan kişiler, birçok ülkede olduğu gibi kimlikleri ve fotoğraflarıyla birlikte başvuru yapabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte Çinli vatandaşlar, yüz tarama işlemini de yapmak zorunda kalacak. Çin Hükümeti, bu konuda kendisini “yurttaşlarının siber alemde meşru haklarını ve menfaatlerini koruma” çabası diyerek savunuyor.

Paylaşımlar kimlikle

Asya ülkesi, internette paylaşım yapan herkesin gerçek ismiyle görülebilmesi için yıllardır çeşitli kurallar getiriyor. 2 yıl önce kabul edilen bir kanun ile Çinli vatandaşlar, çevrimiçi platformlarda paylaşım yapmadan önce gerçek kimlikleriyle paylaşım yaptıklarını doğrulaması gerekiyordu.

Çin’in yapay zekâ uygulamaları üzerine çalışmalar yürüten Oxford Üniversitesi’nden Jeffrey Ding, isimsiz telefon numaraları ve internet hesaplarının önüne geçmesini siber güvenliği artırmak ve internet dolandırıcılığını azaltmak şekilde yorumluyor. Ding, ayrıca bu düzenlemeyle ilgili olarak, “Bu kural, gözlerini sürekli herkesin üstünde tutarak her şeyden haberdar olmaya çalışmak gibi çok merkezi bir çabayla bağlantılı olabilir ya da en azından bir hırsdiyor.

Vatandaşlarını sürekli olarak izleme eğiliminde olan Asya devi, 2017 senesinde 170 milyon güvenlik kamerasını ülke genelinde kullanmaya başlamıştı. Çin’in 2020’de bu sayıya 400 milyon daha ekleyeceği konuşuluyor.

Çin, bunlar haricinde metrolara da yüz tanıma sistemleri yerleştirmişti. Bu sistemle ödeme işlemleri de gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca Çin’in ülkedeki Müslümanları takip etmek için cami girişlerine yüz tanıma sistemi yerleştirmeye başladığı da ifade edilmişti.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/98291/d%C3%BCnya/%C3%A7in%E2%80%99de-cep-telefonu-hizmeti-i%C3%A7in-yeni-ba%C5%9Fvurularda-art%C4%B1k-y%C3%BCz-taramas%C4%B1-%C5%9Fart
52
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
52
4
2
1
0