Çin'de 174 Milyon Yıllık "Muhteşem Ejderha" İsimli Bir Dinozor Fosili Bulundu

21
11
1
1
0
Çin'de yeni bir dinozor fosili bulundu. Bulunan fosilin 174 milyon yıl önce yaşamış Muhteşem Dinozor isimli bir tür olduğu düşünülüyor.

Dinozorlar, özellikle bilim kurgu filmlerinin de etkisi ile en çok araştırılan ve ilgi duyulan türler haline geldi. Nature Communication adlı dergide yayınlanan bir araştırma kapsamında "muhteşem ejderha" anlamına gelen Lingwulong adlı bir dinozor ortaya çıktı. Dinozor 10-15 metre uzunluğunda ve 70 ton ağırlığında. Kafa yapıları küçük fakat boyunlarının uzunluğu ve ağırlığı ile dikkat çeken dinozorların kendilerine küçük gruplar kurarak yaşadıkları tespit edildi.

Araştırmalar sonucunda Lingwulong isimli bu dinozorun 160 milyon yıl önce yaşamış Diplodocus familyasına ait olduğu ortaya çıktı. Dinozorun, Doğu Asya'da keşfedilen evrimsel ailesinin (Diplodocoidea) ilk üyesi olmasıyla benzersiz olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar “Yeni keşif geleneksel biyocoğrafik fikirlere meydan okuyor ve Doğu Asya'ya dağılmanın beklenenden daha erken gerçekleştiğini gösteriyor” diyor. “Dahası, bu yeni sınıfın yaşı, birçok gelişmiş sauropod soyunun, daha önce gerçekleşmiş olandan en az 15 milyon yıl önce ortaya çıktığını ve Pangea'nın hala tutarlı bir toprak kütlesi iken, küresel bir dağılıma yol açtığını gösteriyor.” diyor.

174 milyon yıldır ölü olan hayvanları sınıflandırmak zor bir şeydir. Bu türün aile ağacında olduğu yer hala tartışılıyor, ama aslında diplodocoid ailesinin bir üyesiyse, Dünya'nın ayrı kıtalar yerine tek bir büyük kütleli olduğu zamanlarda, paleontologların bu tip dinozorların yayılmasını nasıl anladığını ciddi biçimde şüphe altında bırakabilir. Bulunan yeni fosilin bilinmeyen ve merak edilen diğer eski türlerle ilgili bilgilere de ulaşabileceği konusunda yeni bir umut olduğu düşünülüyor.

Kaynak : https://bgr.com/2018/07/24/amazing-dragon-dinosaur-discovery-china/
21
11
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
11
1
1
0