Çin, Hong Kong'da Yaşanan İç Karışıklık İçin Apple'ı Suçluyor

16
4
2
1
0
Çin hükümeti Apple'ı, Hong Kong'daki karışıklığa destek vermekle suçluyor. Çin, bunun nedeni olarak App Store da bulunan bir uygulamayı ve Apple Music'e yeniden eklenen bir şarkıyı gösteriyor.

Uzak Doğu ülkelerinden Çin, son dönemlerde hareketli günler geçiriyor. Ülkenin güney kıyısında bulunan ve özel bir statüsü bulunan Hong Kong, bir süredir karışık. Bu karışıklığın nedenini anlamak için, Hong Kong'un genel tarihine ufak bir değinmek gerekiyor. Öyle ki bu bölge, uzunca bir süre boyunca işgal altında kaldı. Bölge kimi zaman İngiltere, kimi zaman da Çin tarafından işgal edildi.

Takvimler 1898 yılını gösterdiğinde ise bölge, iki ülke arasında yapılan kira sözleşmesi ile İngiltere'nin kontrolüne verildi. 1997 yılına gelindiğinde ise Hong Kong, İngiltere yönetimi tarafından Çin yönetimine teslim edildi. Çin hükümeti, bölgenin dış işlerinden sorumlu olarak Hong Kong'u özerk bölge ilan etti. O gün bugündür de Hong Kong, özerk bir yapıya sahip.

Hong Kong

Hong Kong, günümüze dek pek çok kez siyasi krizlerle karşı karşıya geldi. Bölge halkı, Çin hükümetinin aldığı kararlardan memnun olmadı ve çeşitli protestolar yaptılar. Bölgedeki belki de en şiddetli gösteriler ise şu sıralarda yapılıyor. Hong Kong halkının bu seferki ayaklanma nedeni, Çin hükümetinin çıkartmış olduğu bir iade yasası. Bu yasa, Hong Kong'daki suçluların, çevre ülkelere ve Çin anakarasına iadesini kolaylaştırıyor. Şimdi ise bu yasaya karşı yapılan gösterilere, Apple da dahil oldu.

Apple'ın bu gösterilere dahil olması ve Çin hükümetinin tepkisiyle karşılaşmasının altında yatan sebep, "HKMaps" isimli uygulama. Bu uygulama, belirli bölgelerdeki polis varlıklarını gösteriyor ve şu sıralar, Hong Konglu insanlar tarafından sık sık kullanılıyor. Apple ilk başlarda, uygulamanın App Store'da olmasını istemiyordu. Ancak geçtiğimiz süreçte App Store, bu uygulamayı da listelemeye başladı. 

HKMaps

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HKMaps geliştiricisi, bu uygulamanın sadece bilgi amaçlı olduğunu ve bu protestolarla ilgili olmadığını söylüyor. Hatta geliştirici, uygulamanın App Store'da yayınlanmadan önce Apple tarafından incelendiğini, ilk başta reddedildiğini, sonrasında listeleme yapıldığını belirtiyor. Fakat Çin hükümeti hem Apple hem de HKMaps isimli uygulamanın geliştiricisini, Hong Kong'da yapılan protestolara destek vermekle suçluyor.

Üstelik Çin hükümetinin iddiaları bununla da sınırlı değil. Yapılan açıklamalarda Apple'ın, geçmişte Apple Music platformundan kaldırılan ve Hong Kong'un özgürlüğünü anlatan bir şarkıyı, yeniden yayınladığı belirtildi. Ancak Apple, bu konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapmak istemiyor gibi görünüyor.

Yaşanan bu olay, ABD ile Çin'i bir kez daha karşı karşıya getirmiş durumda. Ancak Apple'ın, bunu bilerek mi yaptığı yoksa uygulamanın politikalara uygun olduğu için mi yayınladığı bilinmiyor. Fakat bu gelişme, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında yeni bir perdeymiş gibi görünüyor. Huawei ile yaşanan sorunlarda olduğu gibi Apple'la yaşanan sorunlarda da kimin zararlı çıkacağını söylemek, şu an için çok da mümkün görünmüyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/10/09/china-attacks-apple-for-allowing-hong-kong-crowdsourced-police-activity-app/
16
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
4
2
1
0