Çin Hükümeti, Wikipedia'yı Bütün Dillerde Erişime Engelledi

36
28
9
4
3
Çin Hükümeti vatandaşlarının internet erişimini birçok sitede kısıtlaması ile biliniyor ancak bu seferki erişim engeli fazlasıyla geniş kapsamlı oldu. Ülke genelinde tüm dillerde hizmet veren Wikipedia'ya tüm diller için erişim engeli getirildi.

Çin Hükümeti yıllardır Wikipedia’yı farklı şekillerde yasaklamaktaydı. Son yayımlanan OONI (Open Observatory of Network Interference) raporlarına göre, 25 Nisan tarihinden itibaren Wikipedia’nın tüm dillerdeki sayfaları erişime kapalı görünüyor.

Çin Hükümeti'nin neden böyle bir hamle yaptığı kesin olarak bilinmiyor. Ülkede yaşanan Tiananmen Meydanı olaylarının 30. yıldönümünden hemen önce getirilen erişim engeli, akıllardaki bazı soruları cevaplamakta.

Çin Hükümeti Wikipedia’nın belirli sayfalarını engelleyebiliyordu. Daha sonra Wikipedia güvenli bağlantı protokolü olan HTTPS sistemine geçince, belirli bir sayfayı kapatma seçeneği de ortadan kalktı. Bu nedenle Çin Hükümeti'nin direkt olarak tüm sayfayı engelleme kararı aldığı düşünülüyor. Vatandaşlar, farklı dillerdeki Wikipedia sayfalarından çeviri yaparak bilgilere ulaşabildikleri için böyle bir politika izlenmişe benziyor.

Vatandaşlar, farklı yollar ile siteye erişmeye çalışıyor; ancak erişim engelinde kullanılan, DNS injection ve SNI filtering teknikleri bu girişimlere izin vermiyor.

Kaynak : https://ooni.torproject.org/post/2019-china-wikipedia-blocking/
36
28
9
4
3
Emoji İle Tepki Ver
36
28
9
4
3