Çin ile ABD Arasındaki Vergi Savaşı, Beklenenin Aksine Tesla'ya Oldukça Yaradı

24
3
2
0
0
Trump'ın son getirdiği vergi oranlarına misilleme olarak %15 ek vergi uygulayan Çin, Tesla ile anlaşarak yeni bir üretim tesisi yapımı konusunda kolaylık sağlayacak.

Çin ile Amerika arasında son birkaç haftadır ticaret konusunda bir soğuk savaş olduğu hepimizce malum. Tabi söz konusu bu durum bilhassa ABD’den parça tedarik eden firmalar açısından çeşitli problemler doğuruyor. Bu üreticilerden birisi olan Tesla, artırılan ihracat vergisini telafi etmek için araçlarının fiyatlarında artışa gitmişti. Daha sonra Tesla cephesinden Şanghay’da hükümet ile anlaşma yaptıklarına dair bir açıklama yapıldı.

Bloomberg’e göre yılda 500.000 adet araba üretme kapasitesine sahip olan Tesla’nın, Çin hükümeti ile anlaşarak vergiler konusunda mutabakata varması ve yeni çapraz üretim noktaları açarak bu vergileri düşürmesi planlanıyor. ABD ve Çin arasında devam eden ticaret savaşının bir sonucu olarak, Model S ve Model X araçlarda fiyatları 20.000 doların üstüne çıkaran Tesla’nın vergiler %25’in üzerinde olmasına rağmen satışları hiç durmadı. Elbette bu vergi oranları sabit kalamadı çünkü Çin, Amerika’ya misilleme olarak Amerikan yapımı araçların ithalat vergisine %15 zam yaptı. Şirket hakkında geçen yıl elde edilen verilere göre Tesla, ülkede 14.779 araç satışı yaparak toplam kazancının %20’nini buradan kazanmış.

Yeni kurulacak tesis hakkında hedef elbette yalnızca Avrupa bölgesi değildi. Zira Elon Musk Çin’de de yeni bir tesis kurmaktan daha önce bahsediyordu. Donald Trump’ın çelik, demir ve dokunmatik ekran dahil olmak üzere 1.300’ün üzerinde farklı ürüne %25 ithalat vergisi getirmesi, Tesla’yı Çin ile anlaşma yapmaya iten en büyük nedendi.

Hatırlayacak olursanız benzer bir taktiği daha önce Harley Davidson’da yaptı. Trump’ın ithal alüminyum ve çeliklere uyguladığı vergilerden dolayı şirket üretimini yeni kıtalara kaydırmış ve bu vergi oranlarından daha az etkilenmişti. Şimdi benzer bir taktiği Tesla’da uygulayarak ABD üzerinden ülkeye getirilen ürünleri direk olarak Çin’de üretecek ve bu yüksek vergi oranlarından daha az etkilenecek.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/07/10/tesla-china-factory/
24
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
0
0