Çin’in Fütüristik Yapıdaki Havadan Giden Otobüsü Yalan Oldu!

0
0
0
0
0
Geçtiğimiz yıllarda sürekli dile getirilen ve oldukça mantıklı bir proje olarak gösterilen Çin’in havada giden otobüs projesi birçok sebepten dolayı iptal edildi.

Uzun süredir kara yolu ulaşımı hakkında çığır açtığı şeklinde konuşulan Çin’in Transit Elevated Bus (TEB) yani Yüksek Transit Otobüsü diyebileceğimiz bu buluş, geçtiğimiz günlerde test amaçlı kullanılmaya başlanmıştı. Ancak ortaya çıkan bilgilere göre ne Çin medyası, ne de Çin halkı bu otobüsü hiç sevmedi.

Düşünce olarak oldukça mantıklı olan ve kara yolunca büyük sıkıntı yaratan otobüsleri havadan götürerek diğer tüm araçların altından rahat rahat akmasını sağlayan bu sistem, gerek maliyet, gerekse yükseklik sorunlarıyla iptal ediliyor.

En önemli etken olarak bu sistem için yolda bir raylı sistem yapılması gerekmesi, yüksekliğinin normal otomobil ve SUV, yani jip olarak bahsettiğimiz araçlara göre olup kamyon, kamyonet ve otobüs gibi yüksek araçlar tarafından altından geçilememesi, daha yüksek olması durumda yaşanacak sorunlar gibi birçok etmen neticesinde iptal olan sistem, yollara trafik ışıklarına da zarar verdiği ortaya çıkınca geri çekiliyor.

Şangay’daki başarısız test sürecinin ardından yayılmayacak olan bu sistem, ilerleyen zamanlarda geliştirilerek karşımıza çıkar mı bilemiyoruz. Ancak bir kara yolu efsanesi olan TEB, artık başarısız bir örnek olarak anılacak.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0