Çin'in Kara Listesinde Apple Yer Alacak mı?

19
8
5
0
0
Huawei, ABD hükümeti tarafından açıklanan karar listede yer almasının ardından bazı ABD'li donanım üreticileri, Huawei'ye satış yapmaktan vazgeçtiklerini açıklamışlardı. Bu ortamda Çin'in de bir kara liste açıklayacağı duyuruldu. Peki, bu listede Apple yer alacak mı?

ABD'nin Huawei'ye uyguladığı yaptırımlar sonrası Çin ve ABD arasındaki sular durulmuyor. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Patrick Shanahan, Huawei'ye Çin hükümetine bir hayli yakın olmasından dolayı güvenemeyeceklerini açıkladı. Shanahan, aynı zamanda Huawei ağ donanımlarının 5G ağlarında kullanılmasına izin vermemek için müttefiklerine yaptıkları baskı hakkında da şunları söyledi: 

“Duruma baktığımda, çok yüksek risk var. Bu ağların korunacağına güvenemezsiniz.” Bahsedilen riskin Huawei'nin donanımının Çin hükümetine bilgi gönderen bir arka kapı içermesi ihtimaliyle ilgili olduğu düşünülüyor.

Huawei, geçen ay ABD’de Varlık Listesi olarak adlandırılan bir kara listede yer aldı. Buna göre Huawei, hükümet izni olmadan ABD merkezli şirketlerden parça alamayacak. Bu ortamda Google, Qualcomm ve Intel gibi önemli tedarikçiler, Huawei’ye satış yapmaktan vazgeçtiklerini açıkladılar.

ABD'nin bu hamlesine karşılık Çin’in de böyle bir kara liste oluşturacağı söylentileri bir süredir dolanıyor. İddialara göre ismi geçen şirketler ve ABD dışındaki bazı şirketler, Çin’in kara listesinde yer alabilir. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, listenin ulusal güvenliklerini tehdit eden veya potansiyel tehdit oluşturacak kişileri ve şirketleri içereceğini açıkladı. Ayrıca bakanlığın listedekilere karşı gerekli tedbirleri alacağını belirtti. Bu isimlerin ve alınacak tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılacağını da ekledi.

Bunun Apple için büyük bir zarara sebep olacağı ve Huawei’nin satışlarını arttırabileceği anlamına geleceği düşünülebilir ancak bu muhtemel görünmüyor. Çünkü şu an Apple cihazlarının büyük çoğunluğu Çin’de Çinli şirketler tarafından yürütülen organizasyonlarla üretiliyor. iPhone üretimindeki ciddi düşüş, ülke ekonomisine de önemli derecede zarar verebilir.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Is-Apple-included-on-Chinas-soon-to-be-announced-blacklist_id116490
19
8
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
19
8
5
0
0