Çin’in Uzay Aracı Yutu-2, Ay'ın Karanlık Tarafında ‘Jel Benzeri’ Bir Madde Keşfetti

54
4
4
4
0
Çin'in Ay görevi kapsamında çalışan Yutu-2 uzay aracı, Ay'ın karanlık tarafında "jel benzeri", parlak ve ilginç bir madde keşfetti. Keşfedilen madde, bazı planların ertelenmesine sebep oldu.

Çin’in 4. Ay misyonu Chang’e 4’ün bir parçası olarak görev yapan Yutu-2, Ay'ın uzak ve karanlık olan tarafını keşfetmek için tasarlanan bir yeryüzü keşif aracı. Ocak 2019’da Ay yüzeyine inişini başarıyla gerçekleştiren bu araç, o tarihten beri ıssız ay yüzeyi üzerinde araştırmalar yapıyor ve topladığı verileri Dünya’ya yolluyordu.

Bu kapsamda Ay'ın uzak noktalarında görev yapan Yutu-2, günlük rutinini yerine getirirken “jel benzeri” bir görünüme sahip, garip bir madde tespit ederek şaşırtıcı bir keşif yaptı. 25 Temmuz 2019’da yapılan bu keşifse planlarda bazı değişikliklere yol açtı.

Maddenin keşfi, araçların esas planlarının ertelenmesine neden oldu:

Yutu-2 Uzay Aracı

28 Temmuz’da normal şartlar altında Chang’e 4 ekibi, uzay aracını Güneş’in kavurucu sıcaklıklarından ve acımasız radyasyondan korumak için belirli bir süreyle uyku moduna almayı ve gücünü kesmeyi planlıyordu. Ancak daha sonra Yutu-2’nin ana kamerasından görüntüleri kontrol eden bir ekip üyesi, çevresindeki ay ortamına benzemeyen ve renkli bir madde içeren küçük bir krater keşfetti.

İnanılmaz bir keşif olarak görülen bu olay karşısında şaşıran ekip, ay bilimcilerini konuyla ilgilenmesi için çağırdı. Ekipler sonuç olarak, Yutu-2’nin batıya devam etme planlarını ertelemeyi kabul etti ve uzay aracına gizemli maddeyi incelemesini emretti. Nihayetinde ana görevleri ve planları ertelenen araçlar, gizemli malzemenin ne olduğunu anlamaya çalışmak üzerine yoğunlaştı.

Madde, detaylıca incelendi fakat herhangi bir detay paylaşılmadı:

Ay Yüzeyinde Keşfedilen Madde

Engel kameraları yardımıyla kratere dikkatlice yaklaşan Yutu-2, “jel benzeri” olarak tanımlanan maddeyi hedef aldı. Her iki alanı da Görünür ve Yakın Kızılötesi Spektrometre (VNIS) ile inceleyen araç, bu sayede bazı tespitleri başarıyla gerçekleştirebildi.

Şimdiye kadar renkli maddenin doğası hakkında herhangi bir bilgi paylaşmayan görevli ekip, maddenin Ay'ın yüzeyine çarpan meteorlardan oluşmuş erimiş bir cam olabileceğini belirttiler. Konuyla ilgili daha fazla bilgi vermeyen ekip, maddenin alışılmadık renklerle kaplı, jel benzeri bir yapıda olduğunun bilgisini de verdiler.

Ay yüzeyinde buna benzer parlak renkli maddelere daha önce de rastlanılmıştı. Örneğin; Apollo 17 astronotu Harrison Schmitt, 1972'de gerçekleşen bir ay görevi sırasında iniş alanının yakınlarında parlak turuncu renkli bir alanın bulunduğunu belirtmişti. Daha sonralarındaysa bu alanın 3,5 milyar yıl önce gerçekleşen bir volkanik patlama sonucu oluştuğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1172489/moon-china-change-4-lunar-yutu-2-rover-gel-like-substance-far-side-moon-space
54
4
4
4
0
Emoji İle Tepki Ver
54
4
4
4
0