Çin, Jielong-1 Roketiyle Üç Uydusunu Yörüngeye Fırlattı

4
2
1
0
0
Çin, Jielong-1 Roketiyle Üç Uydusunu Yörüngeye Fırlattı
Xinhua haber ajansında yer alan habere göre Pekin merkezli şirketler tarafından geliştirilen üç adet uydu, Çin’in ticari görevler için tasarladığı Jielong-1 roketi ile yörüngeye fırlatıldı. Fırlatılan uydular, iletişim ve nesnelerin interneti için kullanılacak.

Xinhua haber ajansından geçilen habere göre Çin’in ticari görevler için tasarlanan Jielong-1 (Smart Dragon-1, SD-1) roketi, ilk kez yörüngeye üç uydu fırlattı. Roket, Çin’in yerel saatiyle 12.11’de Gansu şehrinden Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı.

Pekin merkezli şirketler tarafından geliştirilen üç uydu, iletişim ve Internet of Things (Nesnelerin interneti) için kullanılacak.

Jielong-1 roketi

Ağustos 2018’de Çin Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (China Aerospace Science and Technology Corportaion, CASC), yeni Jielong-1 fırlatma aracının tasarımını tanıtmıştı. Roketin, ufak boyutlu Jielong fırlatma araçları serisinin ilki olacağı ve 700 km yüksekliğe, güneş aydınlatmasıyla senkronize yörüngeye, 150 kg yük taşıma yeteneğine sahip olacağı bildirilmişti.

Geçtiğimiz yıl konuşma yapan CASC Başkanı Tang Yagang, Dragon serisini, Jielong ve Tenglong olmak üzere iki seri olarak düşündüklerini ifade etmişti. Jielong serisi katı taşımada kullanılırken, Tenglong serisinin sıvı taşımada kullanılacağı ve taşıma kapasitesinin de görece daha fazla olacağı söylenmişti.

Katı yakıtlı roket Jielong, ufak boyutuna rağmen birkaç uyduyu tek bir seferde yörüngeye taşıyabilecek güce sahip. Roketin uzunluğu, 19,5 metre; çapı, 1,2 metre; ağırlığı ise 23,1 ton. Jielong-1’e Çin’in ticari uzay gelişimini hızlandıracak gözüyle de bakılıyor.

Kaynak : https://sputniknews.com/asia/201908171076573022-china-launches-3-satellites-into-orbit-with-jielong-1-rocket---reports/
4
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
1
0
0