Çin, Leica Sözcüğünün Sosyal Medyada Kullanımını Yasakladı

27
9
2
0
0
Çin, Alman lens ve kamera üreticisi Leica’nın isminin, ülkenin sosyal medya sitesi Weibo’da kullanılmasını yasakladı. Sorunun nedeni ise siyasi.

Alman kamera ve lens üreticisi Leica’yı biz genel olarak telefonların arkasında yazan isminden tanıyoruz. Firmanın yakın zamanda yayınladığı 5 dakikalık bir video, Çin tarafından hiç de hoş karşılanmadı.

Leica videosunda foto muhabirlerin yaşadığı zorluklara odaklanıyordu. Kullanılan görüntülerden bir tanesi ise 1989 yılında Çin’de gerçekleşen demokrasi yanlısı gösterilere aitti. Tiananmen Meydanı’nda 5 Haziran 1989’da çekilen görüntü, Çin hariç her yerde çok popüler. Çin’de uygulanan ağır sansür nedeniyle olaylar hiç yokmuş gibi davranılıyor ve tamamen üstü örtülüyor. Bu geçmişi hatırlatan Leica’nın ismi de bu yüzden sosyal medyada yasaklandı.

“The Hunt/Av” başlıklı video, dünyanın dört bir yanında zorlu bölgelerde yaşananların kurgusal bir montajı olarak gözüküyor. En tartışmalı sahnede ise İngilizce konuşan bir muhabirin kamerasını bulmakta zorlandığı ve Çinli yetkililer tarafından sorgulandığı görülüyor. Video, olayların ismini vermese de 1989 yılında Pekin’de geçiyor. Öğrencilerin başlattığı hareket, en son olarak meşhur “Tank Man”in görüntüsünün fotoğraf makinesinin lensine yansımasıyla bitiyor.

Orijinal fotoğraf, Jeff Widener tarafından çekilmişti ve 20. yüzyılın en meşhur fotoğraflarından biri olarak tarihe geçmişti.

Leica, videonun kendi onaylarından geçmediğini belirterek herhangi bir yanlış anlaşılma için özür diledi. Alman firma Çin’de hem fotoğraf makinesi ve kamera satıyor hem de Huawei ile işbirliği yapıyor.

Çin’de Huawei, Çin Hükümeti’ne verdiği destek ve karşı karşıya kaldığı casusluk iddiaları nedeniyle bütün halkın arkasında durduğu bir firma olarak biliniyor. Öte yandan Çinli otoriteler, gösterilerin 30. yılı yaklaşırken sosyal medyada olayları hatırlatacak her görüntüyü kaldırmakta kararlı gibi görünüyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/china-bans-the-word-leica-on-social-media-1834163199
27
9
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
9
2
0
0