Bilgisayar Almak da iPhone Almak da Zorlaşacak: Çin 'Sıcak Hava Yüzünden' Dev Fabrikaları Kapattı!

29
6
5
2
0
Çin, yüksek sıcaklıklar nedeniyle ülkedeki bazı fabrikaların kapatılmasına karar verdi. Aralarında Apple, Toyota ve Tesla'nın da tedarikçisi olan bazı fabrikalar, en az 20 Ağustos'a kadar çalışamayacaklar. Bu kararın ürün tedarik ve fiyatlarını etkileyebileceği dahi düşünülüyor.

Son 60 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı Çin'den gündeme bomba gibi düşecek bir haber geldi. Ülke genelinde artan klima kullanımı, Çin'in elektrik şebekesine beklentinin üzerinde yük bindirdi. Çaresiz kalan Çin hükümeti, çareyi fabrikalara kapatma emri göndermekte buldu. Teknoloji dünyasının kalbi olan Çin'den gelen karar, teknolojik pek çok ürünün tedariğinde sorun çıkarabilir. Bu durumun fiyatlara da yansıyabileceği düşünülüyor.

CNN ve Bloomberg tarafından servis edilen haberlere göre Tesla'nın batarya tedarikçisi CATL, Apple'ın çip tedarikçilerinden Foxconn, Toyota, VolkswagenTexas Instruments ve yarı iletken üreticisi Onsemi, alınan karardan etkilenmiş durumda. Çin hükümetinin emrine göre bu şirketlere ait fabrikalar, en az 20 Ağustos'a kadar çalışamayacaklar. 

Neler yaşanacağını kimse bilmiyor

Çin fabrikaları kapatıyor

Çin hükümetinin aldığı kararın sonuçlarının ne olacağını henüz kimse bilmiyor. Bazı analistler, tedarik zincirindeki kesintinin birkaç günle sınırlı olmasının işleri çok da aksatmayacağına inanıyor. Hatta Apple tedarikçisi Foxconn ve Volkswagen de bu görüşü savunuyor. Ancak bazı analistlere göre durum pek de böyle değil.

Kimi analistlere göre birkaç günlük duraksama bile hammadde fiyatlarını artıracak. Hatta güneş paneli üretiminde kullanılan polisilikonların fiyatları, şimdiden artmaya başlamış durumda. Ancak fiyatı yükselecek tek hammadde bu değil. Analistlere göre elektrikli otomobil ve akıllı telefonların bataryalarında kullanılan lityum fiyatları da yükselecek. Eğer böyle bir durum gerçek olur ise akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik ürünlerine zam yapıldığı haberlerini görmeye başlayabiliriz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/8/17/23310205/china-sichuan-heatwave-intel-tesla-apple-foxconn-toyota-electric-cars-catl
29
6
5
2
0
Emoji İle Tepki Ver
29
6
5
2
0