Çin, Teknoloji Şirketlerini ABD ile İş Birliği Yapma Konusunda Uyardı

29
10
4
2
1
The New York Times’taki bir rapora göre, Çin hükümeti yetkilileri, çok sayıda teknoloji şirketini ABD ile iş birliğinin korkunç sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı. Çin, ABD ile iş birliği yapan şirketleri daha önce oluşturduğu 'güvenilmez şirketler' kara listesine ekleyeceğini duyurdu.

Times gazetesi, uyarıların bu hafta başlarında Çin Ulusal Kalkınma ve Reform üyeleri, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı üyeleriyle birlikte düzenlenen bir dizi toplantıda dile getirildiğini bildirdi. Bilgilere göre Çin’e ihracat yapan şirketler, ABD ile iş birliği yapıldığı halde yaptırıma maruz kalacaklar.

Yetkililer, şirketleri Trump yönetimine karşı tavır almaya davet etti. Gerekli özeni göstermeyen şirketlere uygulanacak yaptırımların ise kalıcı sonuçlar doğuracağından bahsetti. ABD ile iş birliği yapmayan şirketlere ise herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. Ancak Times gazetesi, yaptırımın şirket için çok etkili olmayacağını düşünüyor çünkü bu gibi küresel şirketler yasaları çiğnemeye oldukça alışık.

Mayıs ayında Trump hükümeti, ABD şirketlerinin ulusal güvenlik riski taşıyan şirketlerden donanım ve yazılım satın alınmasını yasaklayan bir yasa çıkartmıştı. Bu yasa daha çok Çin ve Çin şirketi olan Huawei’ye karşı çıkarılmıştı. Bu yasadan sonra Google, Microsoft, ARM gibi oldukça büyük ABD’li şirketler Huawei’ye desteğini sonlandırmıştı.

İki ülke arasında sürmekte olan ticaret savaşının bir parçası olarak bu olaylar Washington ile Pekin arasındaki gerilimi bir parça daha yükseltti. ABD ile Çin görüşmeleri durdurmuştu ancak, ABD başkanı Trump ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jingping’in Japonya’daki G20 zirvesinde buluşması bekleniyor. Bu görüşmede yaptırımla ile ilgili yeni kararlar ortaya çıkabilir.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/6/8/18657797/china-tech-companies-warning-consequences-us-ban-huawei-trade-war
29
10
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
10
4
2
1