Uzaylılardan Gelen Sinyalleri Tespit Eden İlk Ülke Çin mi Olacak?

23
21
7
2
1
Dünyanın en büyük radyo teleskobu olan FAST, 3 yıllık test sürecinin artık sonuna yaklaşıyor. Yaklaşık 500 metre genişliğe sahip bu eşsiz teleskop, uzaylı yaşam formlarından gelen sinyalleri toplamayı hedefliyor.

Çin’in kendi geliştirdiği ve dünyanın en büyük radyo teleskobu olan Aperture Spherical Telescope (FAST) için 2016 yılında çalışmalara başlanmıştı. Teleskop, yaklaşık üç senedir de test sürecindeydi fakat bu süreç geride kalmak üzere. Ne var ki uzaylı varlıkların keşfinde kullanılması ümit edilen ve 500 metre genişlikteki bu eşsiz teleskop üzerinde yürütülen çalışmalar hâlâ devam ediyor.

Çin medyasından gelen bir haberde, test sürecinin sonuna yaklaşan teleskobun şu ana kadar 99 pulsar tespit etmeyi başardığı bilgisi yer alıyor. 2016 yılında Guizhou Bölgesi’nin kuzeybatısında göreve başlayan eşsiz teleskobun bulguları arasında; aşırı hızlı dönüşlerinden dolayı tespit edilmesi oldukça zor olan yaklaşık 30 pulsar da yer alıyor.

Evrenin uzak köşelerinde yer alan yıldızları tespit etmenin yanı sıra teleskobun asıl amacı uzaylılardan gelen sinyalleri tespit etmek olacak:

FAST teleskop

FAST teleskobunun bilimsel gözlem çalışmalarını yöneten Zhu Ming, Çin’de yer alan CCTV adlı kanalın yayınında şu sözleri söyledi;  “Uzayda var olan astronomik cisimleri gözlemlerken ayrıca insanlardan veya uzaylı yaşam formlarından yayılmış olabilecek sinyallere de ulaşma fırsatı elde ediyoruz.”

Araştırmacılar bu görevin oldukça zor olduğunun farkında. Bunun sebebi de uzaydan toplanan sinyallerin %99’lık bir kısmının oldukça farklı dalgalardan meydana geliyor olması. Bu da asıl aranan ve istenen sinyallerin tespit edilmesini güçleştiriyor.

Yeni gelen bilgiler, FAST teleskobunun araştırma donanımlarının ilerleme kaydettiği yönünde. Bilim insanları, yaşanan sorunları çözmek için yeni sinyal toplama donanımları üzerinde çalışmaya devam ediyor. Çinli araştırmacılar, teleskobun geliştirilmesine yönelik yapılan bu çalışmaların devam etmesini umuyor.

Gök bilimciler, bulgular üzerinde araştırmalara başladı:

çin teleskop

Teleskobun başında görev alan ekip, 3 yıllık test sürecinde elde edilen bulguları tartışmak üzere 100’den fazla gök bilimciyi bir araya getirdi. Pekin Üniversitesi’nde görev alan bir araştırmacıdan gelen açıklamalarda, “FAST teleskobunun sahip olduğu hassasiyet seviyesi çok yüksek. Bu nedenle elde edilen veriler oldukça tutarlı. Ayrıca gelecekte yapılan çalışmalarda kütle çekim dalgalarının tespit edilmesi için de FAST oldukça iyi bir aday” sözleri yer alıyor.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201912091077522167-will-china-be-first-to-track-signal-from-aliens-far-away-in-universe/
23
21
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
23
21
7
2
1