Yutu-2, Ay'da En Uzun Süre Çalışma Rekorunu Kırdı

10
1
1
1
0
İnsanlığın uzay macerasındaki ilk durak sayılabilecek olan uydumuz Ay üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Ay üzerinde çalışma yapan ülkelerden bir tanesi olan Çin ise Ay’da en uzun süre çalışan araç rekorunu kırmayı başardı.

Gezenimizin uydusu olan Ay, insanlığın uzaya açılmasındaki ilk durak sayılabilir. Bu açıdan da oldukça önem arz eden Ay’ın diğer gezegenlere göre bize daha yakın olması da bilim insanlarının uydumuzun üzerindeki çalışmalarını yürütmesine önemli bir katkıda bulunuyor.

Ay’a insanlı ve insansız birçok uçuş gerçekleştirilmesine rağmen hâlâ öğreneceğimiz birçok şey bulunuyor. Bu nedenle çeşitli uzay ajansları,  Ay’ı daha iyi ve daha detaylı keşfetmek için uzay araçları göndermeye devam ediyor. Gezegenimizin uydusuna uzay aracı gönderen ülkelerden bir tanesi de Çin.

Çin’in Yutu-2 aracı

Yutu-2

Ay üzerinde çalışmalar yapan ülkelerden bir tanesi de dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin ve Çin’in uzay aracı Yutu-2 de Ay’da en uzun süre çalışma rekorunu kırmayı başardı. Yutu-2’den önce bu rekoru elinde tutan araç ise Sovyetler Birliği’nin Lunokhod-1 adlı uzay aracıydı.

3 Ocak tarihinden bu yana Ay’da bulunan Yutu-2, 11 aydan uzun bir süredir uydumuzun yüzeyinde çalışıyor. Rekorun önceki sahibi olan 10 Kasım 1970’de fırlatılan ve 17 Kasım 1970’te Ay’a iniş yapan Lunokhod-1 ise 10,5 ay boyunca Ay’ın yüzeyinde çalışmıştı.

Araç, Ay’da şu ana kadar 345 metre yol kat etmeyi başardı. Ortalama bir insanın birkaç dakikada alabileceği bu mesafe oldukça kısa gibi görünüyor olsa da güneş enerjisiyle çalışan bir makine için bu mesafeyi kat etmek pek de kolay değil.

Ayrıca Ay’daki gece ve gündüz süreleri dünyaya göre çok daha uzun. Her bir periyot yaklaşık 14 gün sürüyor. Yani araç iki hafta boyunca yol alabilirken, ondan sonraki iki hafta boyunca güneş ışığı olmaması sebebiyle uyku modunda kalıyor. Çalışma süresiyle oldukça etkileyici bir performans sergileyen Yutu-2, Ay üzerindeki çalışmalarına da devam edecek.

Kaynak : https://news.cgtn.com/news/2019-12-14/China-s-Yutu-2-sets-new-record-for-longest-time-working-on-the-Moon-Mq1DBG4y2s/index.html
10
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
1
1
1
0