Çin’in Dev Teleskobu 3 Milyar Işık Yılı Uzaktan Sinyaller Aldı

60
19
6
3
3
Çin’de bulunan Dünya’nın en büyük radyo teleskopu Tianyan, evrende bilinen en parlak patlamaları araştırmak için kullanılıyor. Tianyan kullanılarak yapılan çalışmalarda önemli veriler elde edildi.

Dünya’nın en büyük Küresel Diyafram Radyo Teleskobu (FAST), Çin’in Guizhou bölgesinde bulunan Dawodang çöküntüsü kurulmuş durumda. 500 metre büyüklüğünde olan devasa teleskop aracılığıyla hızlı radyo patlamaları (FRB) takip ediliyor. Elde edilen sinyaller, çapraz şekilde diğer verilerle karşılaştırılarak kontrol ediliyor ve işleniyor. 

Hızlı radyo patlamalarının, “hızlı” olarak isimlendirilmesinin nedeni, bu patlamaların sadece birkaç milisaniye içinde olmasıdır. Bilinen en parlak patlamalar olan FRB’lerin gizemi hala çözülebilmiş değil. Çinli gökbilimcilerin çalışmaları FRB’ler hakkında elimize veriler geçmesini sağlayacak gibi görünüyor.

çinli

Çinli gökbilimcileri devasa teleskobun 19 ışınlı bir alıcısına hassas bir FRB arka ucu eklediler. Yapılan eklenti ile beraber 2015 yılında Arecibo Rasathanesi tarafından gözlenen FRB121102 isimli bir FRB kaynağını gözlemlendi. Dünya’dan 3 milyar ışık yılı uzaktaki sinyallerin hızlı radyo patlamalarını tekrar ettiler. Ağustos sonundan Eylül başına kadar yapılan çalışmada 100’den fazla patlama tespit edildi. 

Bu patlamalardan elde edilen veriler önümüzdeki dönemde FRB’leri anlamak için önemli veriler olarak Çinli bilim insanlarının ellerinde bulunuyor. Kaynağı ve sebebi anlaşılamayan FRB’ler üzerinde yapılan çalışmalar bütün gökbilim dünyası tarafından takip ediliyor.

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/science/news/chinas-giant-telescope-picks-up-mysterious-signals-from-deep-space-2097881
60
19
6
3
3
Emoji İle Tepki Ver
60
19
6
3
3