Çinli Akademisyenlere Göre İngilizce Dil Değil, Çince’nin Bir Lehçesi

73
3
2
2
1
Bir grup Çinli akademisyen, oldukça ilginç çıkışlarla gündem oldu. Dünya Medeniyetleri Araştırma Derneği adlı kuruma göre tüm Avrupa dilleri Çince’den türedi.

Çin’de bir grup akademisyenlerden oluşan Dünya Medeniyetleri Araştırma Derneği, 15. yüzyıldan önce Avrupa’nın bir tarihi olmadığına inanıyor. Shakespeare’in okuma yazma bilmediğine ve eserlerini başkasına yazdırdığına inanan araştırmacılar, İngilizce’nin Çince’nin bir lehçesi olduğunu öne sürdü. 

Çin’in başkenti Pekin’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Eğitim Zirvesi’nde konuşan araştırmacılara göre Avrupa dillerinin atası, Çin’in ana dili olan Mandarin dili. 

Sina Online’a konuşan dernek başkan yardımcısı, bu duruma delil olarak da ‘sarı(Yellow)’ sözcüğünü gösterdi. Bu rengin isminin sonbaharda dökülen yapraklardan geldiğini ve Mandarin’deki yaprak dökülmesi kelimesi ile aynı fonetiğe sahip olduğunu söylüyor. 

Dernek başkan yardımcısı, dükkan ve çekirdek gibi başka sözcüklerin de benzer olduğunu söyleyerek İngilizce’yi Çince’nin lehçesi olarak açıkladı. 

Araştırmacılara göre ayrıca Mandarin ve İngilizce çeşitli ödünç kelimeler de barındırıyor. Örneğin ilk olarak Çince aracılığıyla İngilizce’ye geçen Ketçap daha sonra ülkeye ticaret ilişkileri ile geri döndü. 

Dilbilimciler farklı düşünüyor

ingilizce

Dilbilimcilere göre İngilizce, adaya Anglo Sakson yerleşimcilerin getirdiği bir Batı Cermen dili. Haliyle de bu dil ilk olarak Proto-Hint Avrupa dilleri adlı bir gruba dahil.

Dernek başkan yardımcısı Zhai, Shakespeare’in okuma yazma bilmediğini ve eserlerini Samuel Johnson’ın yazdığını iddia ediyor. Avrupa’nın Çin tarihine dayanan antik Mısır, Yunan ve Roma uygarlık tarihini kullandığını iddia eden Zhai, “15. ve 16. yüzyıllardan önce Avrupa'nın tarihi yoktu, sadece mitleri ve efsaneleri var” dedi. 

Daha önce de Heribert İllig Avrupa tarihi konusunda şüpheler ortaya sunmuştu. Kutsal Roma İmparatoru III. Otto’nun 614-911 yılları arasını “uydurduğunu” savunan teori daha sonra çürütülmüştü. 

Öte yandan Çin’in ulusal kültür politikasında, ülkede konuşulan Türkçe lehçeleri ve diğer dilleri de Mandarin’in bir lehçesi olarak kabul eder.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/69426/bilim/%C3%A7inli-bilim-insanlar%C4%B1-ingilizce-yaln%C4%B1zca-bir-%C3%A7in-leh%C3%A7esi
73
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
73
3
2
2
1