Çinli Yüz Değiştirme Uygulaması 'ZAO'nun Tartışmalı Kullanıcı Sözleşmesi

35
7
1
1
1
Geçtiğimiz günlerde AppStore'un Çin mağazasında piyasaya sürülen ZAO isimli bir yüz değiştirme uygulaması, kısa bir süre içerisinde viral hale geldi. Kullanıcıların, yüzlerini sistemdeki videolarla değiştirebildikleri bu uygulama, bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Akıllı telefon sektörünün gelişmesiyle birlikte milyonlarca mobil uygulama geliştirildi. Bu uygulamalar kimi zaman oyun odaklıyken kimi zamansa gündelik yaşamla ilgili oldular. Ancak bazı uygulamalar, piyasaya sürülmesinin ardından büyük patlamalar yaşadılar ve adeta viral hale geldiler. Şimdiyse yine viral bir uygulama Çin'i kasıp kavuruyor.

Çin'de iPhone'lar için geliştirilen ve AppStore'un Çin mağazasında yayınlanan "ZAO" isimli bir uygulama, videolar arasında yüz değiştirme işlemi yapabiliyor. Geçtiğimiz cuma günü yayınlanan uygulama, dün itibarıyla AppStore'un Çin mağazasının en popüler uygulaması haline geldi. Hatta uygulamaya gösterilen ilgi o kadar yüksekti ki, ZAO'nun sunucuları bir süreliğine çöktü.

ZAO

Aslına bakılacak olursa uygulama, kullanıcılar için fazlasıyla basit bir mantıkta çalışıyor. Kullanıcı, telefon numarasıyla platforma üye oluyor, yüzünün fotoğraflarını sisteme yüklüyor ve sistemde bulunan videolardaki kişilerin yüzüyle kendi yüzünü değiştiriyor. Sistemdeki videolarda Çin'in ünlü isimlerinin yanı sıra Leonardo DiCaprio ve Marilyn Monroe da bulunuyor. Ancak son dönemlerde bu tarz uygulamaların güvenlik sorunlarının ZAO'ya sıçramasıysa uzun sürmedi.

ZAO'nun kullanıcı sözleşmesinin incelenmesi üzerine, uygulamanın aslında o kadar da masum olmadığı anlaşıldı. Sözleşmenin bir bölümünde, kullanıcıların yüzlerinin pazarlama amacıyla satılabileceği ifade ediliyordu ve bu da kullanıcılar için büyük bir sorun anlamına geliyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ZAO yetkilileri, kullanıcıların akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söylediler.

ZAO şu an için sadece Çin'de kullanılıyor. Diğer ülkelerde ve Türkiye'de kullanılıp kullanılamayacağıysa henüz bilinmiyor. Ancak bu uygulamanın ülkemizdeki AppStore'da yayınlanması halinde, kullanıcı sözleşmesini tamamen okumanızı ve indirip indirmeme kararını daha sonra vermenizi tavsiye ederiz.

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/apps/news/zao-china-face-swapping-app-viral-privacy-concerns-2094226
35
7
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
35
7
1
1
1