Coca-Cola, Okyanustan Topladığı Plastiklerle Yeni Şişeler Üretecek

64
45
14
3
2
Coca-Cola, okyanustan topladığı şişeleri özel bir işlemle geri dönüştürerek yeniden kullanılabilir hâle getirdi. Şirket, gelecekte tüm ürünlerini geri dönüştürülmüş ya da yenilenebilir materyallerden yapılmış paketlerde satmayı planlıyor.

Dünya’nın en büyük şirketleri arasında yer alan kola üreticisi Coca-Cola, çevreyi koruma anlamında önemli bir hamle yaptı. Şirket, okyanusa atılmış çöp plastik şişelerini toplayıp geri dönüştürme işleminden geçirerek yeni bir şişe üretti.

Yeni projenin yapılabilmesi için gönüllüler, İspanya ve Portekiz’deki 84 plajdan şişe topladılar. Bunun yanında balıkçı tekneleri tarafından yakalanan atık şişeler de projeye dâhil edildi. Şirket, toplanan şişeleri "gelişmiş geri dönüşüm" işleminden geçirerek yeni şişesini ortaya çıkardı.

Hedef, plastik kullanımını yılda 200.000 ton azaltmak:

coca-cola geri dönüşüm şişe

Gelişmiş geri dönüşüm denilen kimyasal işlem, atık plastiğin alt tabakasını kirden arındırıyor. Yapılan işlem sayesinde şişe, tekrar kullanılabilir hâle geliyor. Böylece şirket, eski şişelerini güvenli bir şekilde yeniden kolayla doldurabiliyor.

Plastik geri dönüşümü, plastiğin okyanusa verdiği zarar hakkında insanların bilinçlenmesiyle önemli miktarda artış gösterdi ancak günümüzde bu atıkların çoğu, hâlâ yakılmakta, ihraç edilmekte veya yasadışı çöplüklerde tutulmakta. Coca-Cola tarafından üretilen 300 şişenin yalnızca dörtte biri okyanustan çıkan plastiklerle üretildi.

Coca-Cola, yaptığı açıklamada bu işi yalnızca göstermelik olarak yapmadıklarını belirtti. Şirket, gelecekte tüm ürünlerinin geri dönüştürülmüş ya da yenilenebilir materyallerden yapılan paketlerde satılmasını istediğini söyledi. Şirket, Daily Mail’in "Turn The Hide on Plastic" kampanyasının da altını çizerek plastik kullanımını yılda 200.000 ton azaltacağını açıkladı.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7535889/Coca-Cola-creates-coke-bottle-plastic-washed-oceans.html
64
45
14
3
2
Emoji İle Tepki Ver
64
45
14
3
2