Ağır Geçen COVID-19'un Vücutta Bıraktığı Hasar Ortaya Çıktı: Gençlerin Yüzde 40'ında Organ Hasarı Tespit Edildi

81
9
4
3
3
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre COVID-19’u ağır geçiren gençlerin %40’ında böbrek hasarı oluştuğu tespit edildi. Ayrıca COVID-19’un neden olduğu organ hasarlarında “uzun Covid” oluşabileceği de açıklandı.

COVID-19 pandemisinin başlangıcından beri bilim insanları, virüsün yan etkileri hakkında farklı araştırmalar yürütüyorlar. Yapılan son araştırmalardan biri de COVID-19’u ağır geçiren gençlerin, bu virüsten ne kadar etkilendiğini gösteriyor.

Yürütülen çalışma, koronavirüse yakalanan gençlerin en az 50 yaş üstü hastalar kadar tehlikede olduklarını gösterdi. Bu gençlerin bir bölümünde ciddi organ hasarları oluştuğu da gözlemlendi.

Genç hastalarda organ hasarı oluşuyor

Covid-19 gençleri de etkiliyor

İngiltere’de yapılan ve ünlü tıp dergisi The Lancet’de yayımlanan araştırmaya göre, COVID-19’u ağır geçiren gençlerin %40’ında ciddi organ hasarları görünüyor. Bu araştırma için 2020 yılındaki ilk COVID-19 dalgasında tedavi gören her yaştan toplam 73 bin 197 yetişkin incelendi. Ortaya çıkan sonuçlara göreyse gençler, en az 50 yaş üstü yaşlılar kadar risk altında.

Araştırmayı yöneten Profesör Calum Semple, yaptığı açıklamada “Veriler, Covid’in grip kadar basit olmadığı gerçeğini güçlendiriyor ve genç yetişkinlerin bile ciddi komplikasyonlarla karşılaşabileceğini gösteriyor” dedi.

Bu araştırmaya ek olarak İngiltere’de bulunan 7 üniversite ve Sosyal Bakım ve Halk Sağlığı Departmanı yetkilileri tarafından bir araştırma daha yapıldı. Yapılan araştırmada COVID-19 tedavisi için hastaneye gelen hastaların sahip oldukları komplikasyonlara bakıldı. Ortaya çıkan sonuçlara göre araştırmada incelenen tüm hastaların neredeyse yarısında en az bir komplikasyon tespit edildi.

En yaygın komplikasyon böbrek hasarı

En yaygın komplikasyonlar böbrek ve akciğer hasarı

Bu komplikasyonlardan en çok görüleni ise böbrek hasarı oldu. Böbrek hasarının ardından ise akciğer ve kalp hastalıkları da en çok görülen komplikasyonlar listesinin başına yerleşti. Ayrıca en fazla komplikasyon görülen yaş grubu da 50 yaş ve üzeri oldu. 30-39 yaş arasındakilerin %37’sinde ve 40-49 yaş arasındakilerin %44’ünde de en az bir komplikasyon tespit edildi.

Bilim insanları, ağır geçirilen COVID-19’un insan organlarına nasıl zarar verdiğini henüz tam olarak bilmiyor. Ancak bazı durumlarda vücudun bağışıklık sisteminin iltihaplanmaya yol açıp sağlıklı dokulara zarar verdiği düşünülüyor.

COVID-19'a karşı koymanın en doğru yolunun aşı olmak olduğunu belirten araştırmacılar, virüsün neden olduğu organ hasarlarının “uzun Covid” denilen hastalığa dönüşebileceğine dair kanıtlar olduğunu da söylüyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/70-bini-askin-kisi-incelendi-covid-19u-agir-geciren-genclerin-yuzde-40inda-organ-hasari-olustu,fz_gvkfzmkueX36K_3TZ3w/yQlKqHDFdk6LJqZZyJKSYw
81
9
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
81
9
4
3
3