SpaceX'in Uzaya Gönderdiği NASA Astronotları Yeryüzüne İniş Yapıyor [Canlı Yayın]

54
8
5
2
0
Dün gece saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılan NASA astronotları, bugün akşam saatlerinde yeryüzüne iniş yapacak. Yaklaşık iki ay aranın ardından Dünya'ya ayak basacak olan astronotların iniş anları, NASA'nın YouTube kanalında canlı yayınlanacak.

Amerika merkezli SpaceX, tarihte ilk kez özel bir şirketin uzaya astronot taşıdığı Demo-2 fırlatma görevini geçtiğimiz mayıs ayında başarıyla tamamlamıştı. Şimdiyse Elon Musk'ın kurucusu olduğu uzay taşımacılığı şirketi ile Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugüne kadarki en önemli ortak görevlerini tamamlamaya hazırlanıyor.

Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay aracıyla birlikte uzaya fırlatılan NASA astronotları Bob Benhken ve Doug Hurley, 31 Mayıs tarihinden bugüne istasyonda ve Crew Dragon üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyorlardı. Uzayda geçen 2 ayın ardından 1 Ağustos gecesi Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönmek üzere yola çıkan astronotların, bugün akşam saatlerinde yeryüzüne iniş yapması bekleniyor.

İki NASA astronotunun Dünya'ya iniş yapacağı anlar canlı olarak yayınlanacak:

Dün gece 02.30 sularında ISS'ten ayrılan NASA astronotları, uzayda geçen yaklaşık 20 saatin ardından herhangi bir aksilik çıkmazsa bu akşam Türkiye saati ile 21.48'de yeryüzüne iniş yapacak. Bob Behnken ve Doug Hurley'nin iki ayın ardından ilk kez Dünya'ya ayak basacağı bu anlar, NASA'nın YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Sizler de bu tarihi anlara tanık olmak için hemen yukarıdaki YouTube yayınını takip edebilirsiniz.

Astronotlar, Meksika Körfezi'ne iniş yapacak:

Dünya'ya dönüş kapsamında uzay tarihi için bir ilk olma potansiyeli taşıyan bu görevin ikinci aşaması olan geri dönüş yolculuğunda Dragon atmosfere girdiğinde, uzay aracının ısı kalkanları devreye girecek. Bu aşamada ısı kalkanları yaklaşık 2000 santigrat derece sıcaklığa maruz kalacak ve ardından paraşütler açılacak. Paraşütler, uzay aracını saatte 24 kilometre hıza kadar yavaşlatacak ve iniş gerçekleşecek.

Demo-2 görevinin son aşamasında ise iki astronotun, Crew Dragon kapsülüyle birlikte Meksika Körfezi'ne iniş yapması bekleniyor. İnişin ardından mürettebat, kapsülün içindeki hava durumuna ve uzay aracının durumuna göre 30 dakika ile 1 saat arası kurtarma ekibinin gelmesini bekleyecek. Ekip geldikten sonra ön sağlık kontrolleri yapılacak olan astronotlar, ardından bir helikopterle kıyıya götürülecek.

Kaynak : https://techcrunch.com/2020/08/01/watch-live-as-spacex-brings-nasa-astronauts-back-from-the-space-station-aboard-crew-dragon/
54
8
5
2
0
Emoji İle Tepki Ver
54
8
5
2
0