Cthulhu Sen misin?: Dikenleri ve Dokunaçları Olan Bir Deniz Canlısının Fosili Bulundu

29
3
3
0
0
430 milyon yıllık fosil, balıkların ilk ortaya çıktıkları dönemden kalma bir deniz hıyarcığına ait.

Lovecraft’ın romanlarında önemli bir yer tutan Cthulhu, R’yleh’teki evinde rüya görerek bekleyen ve uyandığında dünyanın sonunu getirecek eski bir tanrıdır. Lovecraft’ın yarattığı mitos ve yazdığı kitaplar, Abdul Alhazred’in ünlü kitabı Necronomicon’a dayanır. Daha sonrasında pek çok kitaba, filme ve oyuna da ilham vermiştir.

Bu hikayelerde yıldızlar doğru hizaya geldiğinde karşımıza çıkmasını beklediğimiz Cthulhu ile İngiltere’de karşımıza çıkan 430 milyon yıllık fosil oldukça benziyor. Sadece, Cthulhu olmak için biraz fazla küçük ve boyu 3 santimetre. Kemikli balıkların ilk defa ortaya çıktığı Silurian döneminde yaşamış olan ve deniz hıyarcıklarının atası olan bu fosil, kemiksi plakalarla kaplı ve tam 45 adet zırhlı dokunacı var. Muhtemelen bu dokunaçlar yardımıyla avını yakalayan ve deniz yüzeyinde hareket eden bir canlıydı.

Fosili bulan araştırmacılar, bu özelliklerinden ve tasvire uygunluğundan dolayı canlıya Sollasina Cthulhu adını verdiler. Yale Üniversitesi’nden paleontolog Derek Briggs, yumuşak dokularını koruyan derisi dikenlilerden birini bulduklarını söylüyor. Yeni canlı, ophiocistioids adlı soyu tükenmiş bir gruba ait. Yüksek çözünürlüklü fiziksel-optik tomografiyi kullanan araştırmacılar, canlıyı üç boyutlu olarak modellemeyi başardılar. Modellemede, daha önce bu türde rastlanmayan su damarları da gözlemlendi.

Deniz kestanelerinden ziyade deniz hıyarcıklarına yakın olan bu yapı, evrimin bu canlılarda nasıl işlediğine dair önemli bilgiler içeriyor.

Araştırma, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/newly-discovered-ancient-sea-creature-is-the-world-s-most-underwhelming-cthulhu
29
3
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
29
3
3
0
0