Cumhurbaşkanı ve CİMER'in Adını Kullanan Sosyal Medya Dolandırıcılarına Dikkat

26
17
4
3
3
Facebook ve Twitter’da sponsorlu olarak paylaşılan bazı manipülatif gönderiler, CİMER ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldığı söylenen sahte açıklamalarla kullanıcıları çeşitli sitelere yönlendiriyor. Bu siteler, e-Devlet benzeri tasarımlarıyla kredi kartı bilgilerini talep ediyor.

Sosyal medyada dolaşırken karşımıza çıkan her bilginin güçlü bir kaynaktan teyide ihtiyacı var. Artık en güvenilir haber kaynakları bile güvenilir değil. Nitekim bütün kullanıcılar, aynı bilinçle hareket etmiyor, sosyal medyada çıkan haberleri fazlasıyla ciddiye alabiliyorlar. Bunun farkında olan dolandırıcıların da işi fazlasıyla kolaylaşıyor.

Yolda yürürken tanımadığınız birisi size kredi kartı bilgilerinizi sorsa muhtemelen söylemezsiniz. Instagram, Facebook ya da Twitter üzerinden mesaj atsalar yine söylememeyi tercih edersiniz. Ancak yalan haberlerin en yaygın türü olan manipülasyon kullanılırsa, bu kez işiniz zorlaşabilir.

Aşağıdaki örnekler, son günlerde karşımıza çıkan bazı sponsorlu gönderilere ait:

cimer

İlk görüntüde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin aslında gerçeği yansıtmayan bir açıklaması var. “Basvuru Merkezi TC” isimli Twitter hesabı sahte olduğu her yerinden anlaşılıyor. Logosunda cumhurbaşkanlığı forsu kullanan bu hesap, görseldeki sahte açıklamayı kullanarak insanları bir linke yönlendirmeye çalışıyor.

Açılan sayfada ise e-Devlet’in arayüzüne benzer şekilde tasarlanan bir form bulunuyor. Bu formda kredi kartınızın numarasını, son kullanım tarihini ve CCV kodunu doldurmanız isteniyor. Sonrası ise malum. Bu bilgiler, 3D Secure gibi sistemler gerektirmeyen bazı servislerde rahatlıkla kullanılabiliyor. 

cumhurbaşkanı

İkinci örnekte ise Adalet ve Kalkınma Partisi isimli ve logolu bir sahte sayfayı görüyoruz. Bu kez dolandırıcıların daha profesyonel bir çalışma yaptıkları ortada. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir fotoğrafıyla, yanında tırnak içinde aslında gerçekte yapmamış olduğu bir açıklama yer alıyor. Yalanın dozunu arttırmak adına TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da logosu kullanılmış durumda. 

Görselin en üstünde yazan “19 Kasım 2019, 2. İstanbul Uluslararası Bankacılık Konferası” yazısı da yine yalanı desteklemek adına kullanılıyor. Halbuki o tarihte ne böyle bir konferas oldu, ne de Cumhurbaşkanı o tarihte böyle bir açıklamada bulundu. Benzer isme sahip en yakın tarihli etkinlik 19 Nisan 2019’da İstanbul’da düzenlenen bir kongre, konferans değil. (2. Uluslararası Bankacılık Kongresi).

Her iki görsel ve sponsorlu gönderinin yönlendirdiği adres ise aşağıdaki gibi. Ne kadar güvensiz olduğunu bazı kullanıcılar kolaylıkla fark edebilir:

kredi kartı iade

Resmi URL’lere ve diğer bağlantılara yakın bir şekilde satın alınan bu alan adı elbette gerçek değil ve muhtemelen yakında CİMER’e yapılan şikayetler kapatılacak. Ancak bu dolandırıcıları durdurmayacak ve yeni görsel, yeni sahte bağlantı adresleriyle karşımıza çıkacaklar. Kolan dolandırıcılık siteleri hakkında bu vesileyle sizleri uyaralım.

Peki benzer dolandırıcılık girişimlerine karşı neler yapılmalı?

  • Gönderilerin ve haberlerin kaynağına gidip, sayfaları ve profilleri kontrol edin.
  • Göze güvenilir gelen her detayı sorgulayın,
  • Gerekirse bilginin kaynağına bile şüpheli yaklaşın,
  • Kredi kartı bilgilerinizi internet üzerindeki formlar aracılığıyla paylaşmayın,
  • Kredi kartı aidatlarını teslim almak için bilgilerinizi vermeniz gerekmez. Bunun için 1 resmi yol mevcuttur. 

Kredi kartı aidat iadesi nasıl alınır? (Sahte değil):

Yapabileceğiniz ilk şey, kredi kartını aldığınız bankanın müşteri hizmetlerini aramak ya da şubesine giderek iade talebi oluşturmaktır. Eğer banka ödemeyi yapmayı red ederse Tüketici Hakem Heyetine başvuru hakkınız doğar. Sizden kredi kartı aidatı alındığına dair belgeleriniz ile en yakın Tüketici Hakem Heyeti şubesine gidip dilekçe yazabilir, aidatı iade alabilirsiniz. 

İkinci yöntem ise Tüketici Hakem Heyeti başvurusunu e-Devlet üzerinden gerçekleştirmek:

  • Bunun için tek ve geçerli adres olan turkiye.gov.tr’ye gidin,
  • e-Devlet hesabınıza giriş yapın,
  • Arama bölümüne “Bireysel Müşteri Hakem Heyeti” yazın, 
  • Elinizdeki dekontu taratın ya da dijital dekontu mobil bankacılık uygulamasından indirin,
  • Sizden istenen formu doldurun, 
  • 30 gün içinde e-Devlet hesabınıza bir dönüş yapılmış olacak,
  • Eğer dönüş yapılmaz ise Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da bankanıza ulaşın.
26
17
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
26
17
4
3
3