Cumhurbaşkanlığı, 'Akıllı Telefon Bağımlılığı'na Karşı Uyardı

19
16
15
7
2
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, akıllı telefon bağımlılığına dikkat çekerek, cep telefonundan kopmaktan korkma anlamına gelen 'nomofobi' ve başkalarının ne yaptığını sürekli izleme isteği olan 'fomo'ya karşı uyardı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, cep telefonundan kopmaktan korkma anlamına gelen 'nomofobi' ve başkalarının ne yaptığını sürekli izleme isteği olan 'fomo'ya karşı uyarılarda bulundu. Yapılan paylaşımda, "Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor. Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo'ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın." uyarısı yapıldı.

Ayrıca hazırlanan videoda, "Sosyal medyada arkadaşlarınızın durumlarından sürekli haberdar mı olmak istiyorsunuz? Kendinizi takip etmekten alıkoyamıyorsanız 'fomo' olabilirsiniz. Telefondan uzak kalamıyorsanız, haber alamadığınızda panikliyorsanız, hatta korkuyorsanız 'nomofobi' olabilirsiniz. Bunlar çağımızın yeni hastalıkları. Sosyal medyanın tutsağı olmayın." ifadeleri yer aldı.

akıllı telefon bağımlılığı

Hanelerin %96'sında cep telefonu bulunuyor

TÜİK verilerinde Türkiye'deki hanelerin %96'sında cep telefonu bulunduğu ve kullanım amaçları arasında sosyal medyanın ilk sırada yer aldığı belirtiliyor. Açılımı 'Fear of missing out' olan fomo durumunda birey, diğer kişilerin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusu hissediyor ve başkalarının ne yaptığını sürekli olarak izleme isteği duyuyor. 'No mobile phobia'dan türetilen 'nomofobi' ise cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına geliyor.

Nomofobik kişilerde telefon yokken kendini eksik hissetme, boşluk duygusu yaşama, telefon yanındayken bile sürekli kontrol etme, şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme, telefonunu kullanamamaktan korkma, telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk yaşama gibi belirtiler görülüyor.

'Uzak Dur Dememiz Anlamsız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce teknoloji bağımlılığıyla ilgili yaptığı açıklamada ailelere uyarılarda bulunarak, "Zamanı geri döndüremeyeceğimize göre gelecek için yapabileceklerimizin yollarını aramalıyız. Evlatlarımızla empati kuramazsak sorunlarının çözümü için doğru yöntemlerde bulamayız. Çocukları teknolojiden uzak tutmak yerine bilinçli kullanmanın eğitimini vermeyiz.

Anne ve babanın televizyon, telefon başından ayrılmadığı bir evde çocuğa 'uzak dur' demek anlamsızdır. Gerçek dünya ile sanal dünyayı ayıramayan çocukların zihinleri teknolojinin zararlı etkilerine daha açık. Teknoloji maalesef bizi giderek hayattan koparıyor" demişti.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cumhurbaskanligindan-nomofobi-uyarisi-41367703
19
16
15
7
2
Emoji İle Tepki Ver
19
16
15
7
2