Bir Emisyon Skandalı Daha: Daimler, 960 Milyon Dolar Cezaya Çarptırıldı

21
6
2
1
1
Alman otomobil devi Daimler, egzoz emisyon ölçümlerinde hile yaptığı gerekçesiyle mahkeme tarafından suçlu bulundu. Şirket, yaklaşık 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Firmanın 684 binden fazla araçta hile yaptığı açıklandı.

Alman otomobil üreticileri ile egzoz emisyon testleri arasında bir sorun var gibi gözüküyor. Daha önce mahkemede ciddi cezalara çarptırılan otomobil firması Volkswagen’in ardından şimdi de Daimler, emisyon testlerinde hile yaptığı için mahkeme karşısına çıktı. 

Mercedes’in de çatı firması olan Daimler, tazminatı ödeyeceğini açıkladı ancak cezaya itiraz etti. İddialara göre firma, 2008 yılından bu yana en az 684 bin aracın emisyon testinde hile yaptı. Firmanın Vito, C-Class sedanlar ve GLC gibi modellerinde hile yapıldığı iddia edildi. İddia makamına göre araçlarda testleri geçecek ancak yol sürüşlerinde gevşeyecek emisyon filtreleme sistemleri kullanılıyordu. 

Hile yapılan araçlar Mercedes ile sınırlı değil:

daimler

Davanın zamanında sonuçlanması için cezayı ödeyeceğini söyleyen Daimler, aldığı 870 milyon euroluk cezadan pek de etkilenecek gibi durmuyor. Şirket, hâlihazırda dizel araç davalarında ceza olarak ödenmesi için 1,6 milyar euro parayı ayırmış durumda ve bu durumu daha önce de “çeyrek kârını” açıklarken duyurmuştu. Mayıs ayında da Porsche, 535 milyon euro ceza alırken parça üreticisi Bosch’a da 90 milyon euro ceza kesilmişti. 

Görünüşe göre otomobil üreticilerin gerçekten de ceza aldıklarını hissetmeleri için sadece para cezası yetmiyor. Onun yerine Volkswagen örneğinde olduğu gibi firmaları elektrikli otomobillere yönlendirecek yaptırımlar daha mantıklı olabilir.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/09/24/daimler-fined-960-million-in-germany/?guccounter=1
21
6
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
6
2
1
1