Danimarka'dan Küresel Isınmaya Karşı Öneri: Fosil Yakıtlı Araçları Yasaklayalım

42
7
6
3
1
Danimarka ve kendisini destekleyen 10 ülke, bugün Avrupa Birliği'ne önemli bir öneri sundu. Sunulan öneri, küresel ısınmanın önüne geçebilmek için 2040 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinin tamamının fosil yakıt kullanan arabaları yasaklaması yönünde.

Küresel ısınmanın etkilerini son 10 yıldır hepimiz gözle görülür biçimde yaşıyoruz. Buzullar eriyor ve parçalanıyor, iklimler değişiyor, soluduğumuz hava dahi artık eskisinden uzaklaşıyor ancak bu etkiyi durdurmak için yapılan girişimler daha yeni başlamış gibi duruyor.

Son yıllarda küresel ısınmanın önüne geçmek isteyen Avrupa Birliği, birçok proje ve öneriyi gündeme aldı. Şimdi bu önerilere bir yenisi daha eklendi. Bugün Danimarka, 10 ülkenin de desteğiyle dizel yakıt ve benzinle çalışan araçları tamamen ortadan kaldıracak yeni bir öneri sundu.

Danimarka: 'Fosil yakıt kullanan araçları, 2040'tan sonra yasaklayalım'

danimarka avrupa birliği

Lüksemburg’ta Avrupa Birliği Çevre Bakanları'nın buluştuğu toplantıda Danimarka, küresel ısınmaya karşı aktif bir şekilde rol almak için tüm dizel ve benzinli araçların 2040 yılından itibaren yasaklanmasını önerdi. Bu öneri için ne kadar geç kalındığı tartışmalı bir konu olsa da yine de bir ilerleme görmek bizi mutlu ediyor.

Avrupa Birliği, karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar %40 oranında azaltmayı hedefliyor. Bunun yanında AB Komisyonu küresel ısınmayı durdurmaya yardımcı olmak için 2050 yılına kadar emisyonu sıfıra indirmeyi planlıyor fakat Danimarka’nın İklim ve Enerji Bakanı Dan Jorgensen, Reuters’e verdiği röportajda bu konuda çok daha aceleci davranmamız gerektiğini söyledi.

fosil yakıt yasağı

Jorgensen, yaptığı açıklamada bu önerinin Komisyon üzerinde bir baskı yaratacığını belirtti. Böylece fosil yakıt kullanan arabaları yirmi yıl içinde tamamen ortadan kaldıracak bir yasanın da çıkabileceğini aktardı. Danimarka’nın iklim değişikliğinin önüne geçmek için daha önce de çalışmalar yaptığını belirtelim.

Ekim 2018’de Danimarka, 2030 yılından itibaren fosil yakıt kullanan arabaları yasaklayacağını zaten duyurmuştu ancak bu fikir, Avrupa Birliği ile uyuşmadığından pek de yürürlüğe giremeyecek gibi duruyor. Dolayısıyla Jorgensen’e göre fikir, Avrupa Birliği’nin tamamı tarafından kabul edilmese de en azından ülkelerin kendi başlarına bu kararı alabilmeleri oldukça önemli.

Kaynak : https://www.autoblog.com/2019/10/04/eu-ban-gasoline-diesel-cars-in-2040-proposed/
42
7
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
42
7
6
3
1